StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOŽAR U CRKVI NOTRE-DAME

Katastrofa u crkvi prepunoj tradicije i kulture još iz 13. stoljeća

Piše Jutarnji list/HINA
Foto: REUTERS
15. travnja 2019. - 22:53
U čuvenoj pariškoj crkvi Notre-Dame, znamenitosti koja je jedan od simbola francuske prijestolnice, u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima izbio je požar.

Na snimkama iz Pariza vidljivo je da iz građevine suklja gust dim, a krov je obuhvaćen velikim plamenim jezicima.
Vatrogasci i ostale hitne službe su na terenu, a zasad nema podataka o uzrocima ovog incidenta. Ipak, vatrogasci misle da bi požar mogao biti povezan s radovima na obnovi crkve, donosi Jutarnji list.
- Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot.

Diljem Pariza, na područjima s kojih puca pogled prema crkvi, okupili su se zaprepašteni građani koji samo nemoćno promatraju i snimaju kako buktinja proždire građevinu.

Prva dojava o vatri, koja je navodno izbila u jednom od tornjeva, stigla je u 17:50 sati, a odmah nakon toga izvršena je evakuacija. Ozlijeđenih, prema prvim informacijama, nije bilo.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u 20 sati trebao održati važan politički govor, to je obraćanje naciji zbog požara koji je prerastao u veliku katastrofu, otkazao. U međuvremenu je na Twitteru kratko napisao: - S tugom večeras gledam kako gori dio svih nas-, donosi Jutarnji list.
24. travanj 2024 23:41