StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKINA ULAŽE MILIJARDE DOLARA

Čak 17 premijera u Dubrovniku, svi su za jačanje partnerstva Europe i Kine; TSIPRAS: Dobra vijest dana je da smo postali Kina plus 17

Piše Silvia Rudinović
12. travnja 2019. - 21:36
12,55 - Idući summit bit će održan u Kini, najavljeno je na kraju plenarne sjednice. Bit će to drugo domaćinstvo u Kini, a taj idući summit bit će proširen i uključit će Grčku. Grčki premijer Alexis Tsipras  kaže kako iza sebe moramo ostaviti krize i suradnjom rješavati probleme. Spomenuo se dogovora o imenu Sjeverne Makedonije kao  primjera uspješnog dogovora. Grčka, kaže, želi surađivati s drugim zemljama u regiji i pojačavati odnose i mostove s globalnim snagama kao što je Kina. 


12,43 -        Plenarna sjednica osmog sastanka inicijative Kina plus 16 u Dubrovniku, nakon uvodnih govora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i njegovog kineskog kolege Lija Keqianga, nastavljena je obraćanjem šefova vlada srednje i istočne Europe. S posebnom se pozornošću osluškivao govor mađarskog premijera Viktora Obrana koji je Andreju Plenkoviću zahvalio na gostoprimstvu. Orban je rekao kako u globalnom gospodarstvu dolazi do promjena, a ovakav format 16 plus jedan koristit će i europskih zemljama, uvjeren je. Mađarska i Kine ove godine slave 70. godišnjicu diplomatskih odnosa. Orban je ponosan, kako kaže, na veliki projekt za koji će potpisati ugovor kojim će se osigurati kineska financijska i tehnička potpora za brzu željeznicu Beograd - Budimpešta. 

Srbijanska premijerka Ana Brnabić izjavila je kako je ta zemlja zainteresirana za projekte digitalizacije, inovacije i obrazovanja s Kinom, a žele ojačati suradnju poljoprivrede i izvoz mesa i mljekarskih proizvoda. Srbija je u vrhu po broju zajedničkih projekata, od spomenute želježničke pruge do kineskog ulaganja od milijardu i 260 milijuna dolara u rudarstvu. Brnabić kaže kako su zahavljujući kineskim investicijama očuvana brojna radna mjesta u Srbiji, a pojedina trgovačka društva spašena od gašenja.

Najvažniji vanjskopolitički cilj Bosne i Hercegovine je ulazak u Europsku uniju, rekao je tamošnji predsjednik Vlade Denis Zvizdić, te posvećenost nastavku aktivnog sudjelovanja u dosadašnjim i budućim projekima.

BiH je zainteresirana za jačanje veza s Kinom i zemljama srednje i istočne Europe, posebeno u turizmu, energetici, transportu, metalnoj i drvnoj industriji. Zvizdić je zadovoljan liberalizacijaom viznog režima između BiH i Kine što je rezultiralo većem broju kineskih turista. Ove godine očekuje 100 tisuća kinesih turista. Inače, Bosna i Hercegovina bit će domaćin susreta ministara prijevoza zemalja inicijative 16 plus 1. Crna Gora s Kinom surađuje na izgradnji autoceste prema granici sa Srbijom, a već se govori o novim projektima u cestogradnji.

Uskoro se očekuju izjave premijera Andreja Plenkovića i Lija Keqianga, a očekuje se i obraćanje grčkog premijera Alexisa Tsiprasa. 
19. travanj 2024 12:33