Vijesti Hrvatska i svijet

NEMA MJESTA NEPOVJERENJU

Norovirusa nema, na festu od kamenica dolazi i Vlado Onofri

NEMA MJESTA NEPOVJERENJU
Tradicionalna Festa od kamenica, umjesto 16. ožujka, održat će se u subotu, 23. ožujka na rivi u Malom Stonu. Prvi datum otkazan je zbog pojave norovirusa u školjkama, virusa koji izaziva iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva i vrlo je zarazan.
- Uzorak uzet 1. ožujka s pet kontrolnih točaka u Malostonskom zaljevu negativan je na norovirus, Nalaz je stigao 5. ožujka – potvrdio je službeno Milivoj Dominiković, viši veterinarski inspektor Ispostave Metković Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane pri Ministarstvu poljoprivrede i stočarstva.
- Norovirus više nije prisutan, školjke iz onih zona koje su bile zabranjene mogu ići u javnu potrošnju – istaknuo je.
Laboratorijsku obradu napravio je Veterinarski zavod u Splitu. Kontrola je provedena prvog, 20-og i 35-tog dana od pojave virusa. Zadnja kontrola je pokazala da norovirus više nije prisutan u školjkama.

Nisu vam inspektori i novinari krivi!

Na pitanje kako je virus 'tako brzo nestao', koje čitatelji postavljaju u komentarima na tekstove o nestanku norovirusa iz školjaka na mnogim portalima, odnosno je li virus brzo nestao ili smo mi kasno za njega saznali, Milivoj Dominiković odgovorio je:
- Uzeli smo uzorke 1. veljače, a pozitivni su nalazi stigli 5. veljače. Zadnji uzorci su uzeti 5. ožujka, prošlo je 35 dana, a virus je egzistirao barem deset dana prije – pojašnjava Dominiković zašto bi oni koji namjeravaju na festu od kamenica trebali biti potpuno opušteni. - U svemu tome laboratorij je najreferentniji, pa neće oni izmisliti nešto i igrati se miša i mačke! - komentira na nepovjerenje dijela javnosti u nalaze. - Pratimo more u Malostonskom zaljevu 15 godina. Institut nam odmah javi neke ekscese. Norovirusa nije bilo do sada jer se nije ni kontrolirao do prije dvije godine. Ja sam oduševljen što su se uzgajivači školjaka pridržavali zabrane prometa. Znam da su bili nezadovoljni, ali obraćaju se pogrešnoj osobi i pogrešne osobe prozivaju za to – rekao je inspektor Dominiković, koji je bio na meti nekih uzgajivača kao 'dežurni krivac' za norovirus kao notornu činjenicu, nešto slično kao i novinari Dubrovačkog vjesnika koji su vijest prvi objelodanili.
- Ovlašten sam od države da nadzirem uzgojna područja, laboratoriji su ovlašteni da analiziraju, a uzgajivači da uzgajaju. Jako su dobro pokriveni državnim službama, kao rijetko koji proizvođači – ističe Dominiković prednost školjkara pred drugim uzgajivačima.
- Ovlašteni laboratorij mi je poslao laboratorijsko izvješće i nalaz je negativan. Veterinarski zavod iz Splita od 1. siječnja 2017. godine uzima uzorke za norovirus iz Hodilja svakih dva mjeseca. Lokaciju je odredila država jer je na tom mjestu uvala najzaklonjenija. Uzorci za bakteriju escherichia coli uzimaju se svaki mjesec. Kontrolira se i pojava teških metala dvaput godišnje, te parazita i nametnika jednom godišnje. Institut za oceanografiju kontrolira fitoplanktone i biotoksine zimi dvaput mjesečno, a od 1. travnja do 31. listopada četiri puta mjesečno. Prošle godine u malostonsko područje Institut za oceanografiju došao je 200 puta u nadzor – istaknuo je viši veterinarski inspektor Milivoj Dominiković. Naglasio je da nema kontroliranije namirnice od školjaka, koja je pravno i strukom pokrivena kao rijetko koja druga namirnica, a uzgajivači su najmanje krivi jer je Malostonski zaljev 'slijepo crijevo'.

Zahodske školjke krive za zaražene školjke

Vlado Onofri, viši znanstveni savjetnik u Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku, i dalje stoji pri svojoj tvrdnji da su septičke jame i otpadne vode krive za norovirus u Malostonskom zaljevu.
- Rekao sam koji je uzrok. Iza toga stoji struka. Uzrok pojave norovirusa su fekalne vode. Možemo mi govorit' da je to iz Neretve, da je pukla cijev od Neuma, to su sve neozbiljne špekulacije. Činjenica je da je norovirus nađen. Sad kad ga nema, školjke idu u prodaju. Tko hoće biti neovisan o pojavi nekih zagađanja, norovirusa ili echerichije coli, neka napravi purifikator, kao što ima Sveto Pejić u Koruni – kaže Vlado Onofri, te dodaje kako ide na festu svetog Josipa u subotu, 23. ožujka.
- Zvali su me prijatelji, zašto ne bi išao. Bio sam već u Stonu, pričao sam s ljudima kod kojih je to nađeno. Nisu oni ništa ljuti, prodat će oni sve, nije to nikakav problem. Norovirusa više nema, nalaz je negativan. To je normalno. Ili napravite pročistače. Postoji već primjer pročistača. Još prije 18 i po godina donijeli smo da se za cijeli Malostonski zaljev napravi u Bistrini, zašto se nije napravio, ne znam. Školjkari bi trebali napraviti spomenik Mihu Vareziću, predratnom načelniku, koji se jako angažirao da ne bi bilo izgradnje i da bi se sačuvale školjke. Barem dati jednoj ulici njegovo ime jer je zadužio Ston, što se za današnje političare ne bi moglo reći – zaključio je Onofri.
loading...
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića

MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića
Zadnje kolo je odlučivalo, a na kraju zadnja utakmica u kojoj je domaćin, Jug Adriatic osiguranje, trebao pobjed...
MORNAR NA 'POGON' DUJE AKRAPA OSVOJIO GRUŽ, JUG IMA NAJBOLJEG VRATARA PRVENSTVA Jugaši protiv Mladosti na kraju spašavali srebro, i u tome uspjeli pogocima Radića i Žuvele, te obranama Jurišića