Vijesti Hrvatska i svijet

NA ZAPADNOJ OBALI SJEVERNE AMERIKE PO 28. PUT ODRŽANA FESTA SVETOG VLAHA

SLAVILO SE I U HRVATSKOM CENTRU U LOS ANGELESU 'Čuj, sveti Vlaho naš, molitve glas, Dubrovnik čuvaj svoj, čuvaj sve nas!'

NA ZAPADNOJ OBALI SJEVERNE AMERIKE PO 28. PUT ODRŽANA FESTA SVETOG VLAHA
Više od 300 uzvanika prisustvovalo je 28. festi svetog Vlaha u hrvatskom centru u Los Angelesu, koja je po tradiciji počela svetom misom u crkvi svetog Ante te grličanjem.

Održana je potom procesija barjaka uz zvuke himne svetog Vlaha, a ovogodišnji festanjuli, Nicole Artukovich i George Lobro, govorili su o svojoj povezanosti s Dubrovnikom i tradicijom proslave zaštitnika Grada. Nakon što su intonirane američka i hrvatska himna nastupili su te oduševili sve prisutne najmlađi, izvedbom plesa i pjesama dubrovačkog kraja, ali i iz ostalih dijelova Lijepe naše.

Potom je o značaju svetog Vlaha, recitirajući Himnu slobode, govorio svećenik Vlatko Poljičak. Festi su nazočili između ostalog Damir Tomka, hrvatski konzul u Los Angelesu, zatim dr. Mirko Giaconi, predsjednik Hrvatske narodne udruge, kapetan Marijo Milutin iz Dubrovnika... 

Posebna čast ukazana je Alfredu Lubišiću, čovjeku koji je dugi niz godina podržava održavanje feste u Los Angelesu, a pljeskalo se pritom i mladim vaterpolistima, Dubrovčanima Jacobu Merčepu i Luki Karamanu, te Zagrepčaninu Marinu Dašiću, koji su bili ključni u uspjehu USC-a (University of Southern California) u osvajanju nacionalnog prvenstva. 

U glazbenom dijelu feste nastupio je sastav Trio Dalmatia. Pokrovitelj feste bila je zaklada Libertas Foundation, koja tradicionalno sav prihod donira u dobrotvorne svrhe, s naglaskom na stipendije deficitarnih obrtničkih zanimanja u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

T.V.
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

Obrade inkunabula i starih knjiga

Obrade inkunabula i starih knjiga
U Znanstvenoj knjižnici Dubrovnik odvijala se četverodnevna radionica kataložnog opisa inkunabula za djelatnike ...
Obrade inkunabula i starih knjiga

FILM TJEDNA John Wick 3: Parabellum

FILM TJEDNA John Wick 3: Parabellum
Bolje biti lovac nego plijen, pjeva popularni američki rock sastav Imagine Dragons u svom hitu 'Natural'. To gor...
FILM TJEDNA John Wick 3: Parabellum