StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZVUČI APSURDNO, ALI SUD NE MISLI TAKO

Grad Dubrovnik mora platiti za drvo potrošeno u obrani Dubrovnika u ratu!

Piše DV, Izvor: Telegram
9. prosinca 2018. - 23:47
Općinski sud u Dubrovniku, saznaje Telegram, prihvatio je zahtjev za odštetu koji je podnio sarajevski Šipad Export Import, a radi se o naknadi štete za drvo koje je potrošeno u obrani Grada od srbo-četničkih napada u Domovinskom ratu (!).
Presudu protiv Grada Dubrovnika i Republike Hrvatske donio je Općinski sud u Dubrovniku, prihvativši veliki dio tužbenog zahtjeva sarajevske firme i to zbog drvene građe koja je još za vrijeme rata uništena i nestala u dubrovačkoj luci. Tužbu je Šipad Export Import, koja je nasljednik predratne tvrtke Šipad, podnio još sredinom rujna 1995. godine. Sada je spor, doduše nepravomoćno, dobio u svoju korist.
Prema ovoj presudi, Grad Dubrovnik mora platiti odštetu od 3,3 milijuna kuna sarajevskoj tvrtki kojoj je uništena imovina dok se grad branio od granatiranja.
Tvrtka Šipad je prije rata preko Luke Dubrovnik pakirao i izvozio drvnu građu. Kada je Jugoslavenska narodna armija s četničkim snagama napala Dubrovnik, većina drvne građe upravo je bila spremna za izvoz, piše Telegram. Tijekom ratnih godina jedan dio te građe je izgorio, dok je samo manji dio prošao neoštećen.
Još tijekom rata dubrovačke gradske vlasti donijele su odluku da se Šipadova drvena građa stavi na raspolaganje kako bi se sanirale posljedice izazvane granatiranjem. U obnovi je tako korišteno drvo jele i smrče koje je ugrađivano u razne objekte. Navodno je dio bila preuzela Hrvatska vojska. Ukupno je iskorišteno 3.041.722 metara kubnih drvne građe koja je, kako je Šipad Export Import naveo u tužbi, bila vrijedna 593.190 USD, a sud je izračunao da bi današnja protuvrijednost tom iznosu bila 3,3 milijuna kuna.
Predstavnici grada Dubrovnika negirali su bilo kakvu krivnju za potrošenu građu, tvrdeći kako ni količina koju je naveo Šipad nije bila u skladištu Luke Dubrovnik. Ni Republika Hrvatska ne prihvaća odgovornost i objašnjava da je u pitanju ratna šteta za koju država nije odgovorna. Nije, kažu, bilo nikakvog službenog dokumenta kojim bi se Šipadu oduzela drvna građa uskladištena u Dubrovniku. Veći dio građe u Luci je izgorio, a manji dio bio je preuzeo Zavod za obnovu. I taj dio bio je oštećen i razasut po cijeloj luci.
Prva sudska odluka u ovom slučaju donijeta je još 2007. godine. Tada je zaključeno da se doista radilo o ratnoj šteti, te da ni Luka Dubrovnik ni Grad Dubrovnik ni Republika Hrvatska nisu za to odgovorni. Iako je ta presuda postala pravomoćna, Vrhovni sud Republike Hrvatske ju je 2013., nakon revizije koju je tražio Šipad, ukinuo i vratio slučaj na ponovno suđenje. Vrhovni sud je tada ocijenio da se ne radi o ratnoj šteti, već o povredi obveze tuženih da nadoknade Šipadu oduzeta materijalna dobra za potrebe obrane.
U ponovljenom postupku prihvaćene su sve okolnosti tadašnje dramatične situacije u Dubrovniku, kao i obveze gradskih i državnih tijela da u tim ratnim uvjetima maksimalno pokušaju zaštititi imovinu. To uostalom popisuje Zakon o obrani. Međutim, taj isti Zakon propisuje i odštetu za sredstva ustupljena za potrebe obrane. Dakle, u ovom slučaju, kaže sud, Šipad mora dobiti odštetu jer je njegova drvna građa korištena u obrani Dubrovnika, zaključuje Telegram.
Pokušali smo dobiti izjavu od dubrovačkog gradonačelnika Mata Frankovića, ali nije se javio na mobitel.
Neslužbeno saznajemo da u Gradu još uvijek drže da će, iako su sada izgubili, spor u konačnici dobiti.
22. travanj 2024 10:34