StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetRAPSPRAVA O UTJECAJU BREXITA NA LOKALNU I REGIONALNU SAMOUPRAVU 

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ NA ZASJEDANJU EU ODBORA REGIJA Brexit je naša neugodna realnost

Piše DV Foto: DV
6. prosinca 2018. - 22:41
Župan Nikola Dobroslavić sudjeluje u radu plenarnog zasjedanja Europskog odbora regija u Bruxellesu. Čelnici lokalne i regionalne samouprave vode raspravu s glavnim pregovaračem EU za povlačenje Ujedinjene Kraljevine iz Unije Michaelom Barnierom o utjecaju Brexita na lokalnu i regionalnu samoupravu. Rasprava se odvija uoči ključnog glasovanja u parlamentu Ujedinjenog Kraljevstva o dogovorenom sporazumu o povlačenju.
 
Župan Dobroslavić naglasio je kako je Brexit naša neugodna realnost te kako je iz njega nužnu izvući pouku. 

”Po pitanju Brexita gubitnici su i Ujedinjeno Kraljevstvoi ostatak EU. Mi kao lokalna i regionalna samouprava tu ne možemo ništa promijeniti, međutim kao političari moramo iz ovoga izvući važnu pouku. Jedno neoprezno i nepotrebno obećanje referenduma od strane premijera Camerona dovelo nas je u nezavidnu situaciju. Pouka je: Budimo krajnje obazrivi i odgovorni u donošenju odluka, jer one mogu imati i često imaju dalekosežne i katastrofalne posljedice”, rekao je župan Dobroslavić.

Ostale teme plenarnog zasjedanja su reforma kohezijske i poljoprivredne politike EU-a temeljem kojih će Europski odbor regija usvojiti nekoliko preporuka u vezi s prijedlozima Europske Komisije.
Župan Dobroslavić u Bruxellesu prisustvovao je i sastanku međuregionalne grupe Odbora regija za Jadransku i Jonsku regiju, te sastanku Upravnog Odbora udruge Jadransko-jonske euroregije.
 
Zaključci sastanaka išli su u smjeru podrške stajalištima Europskog Parlamenta i Odbora regija da kohezijska i zajednička poljoprivredna politika u novom proračunskom razdoblju moraju ostati u najmanje istom financijskom okviru kao što je dosadašnji te suprotstavljanje prijedlozima Europske Komisije o nepovoljnijim pravilima sufinanciranja EU projekata kao i prekograničnoj suradnji u programima Italija-Hrvatska. Izražena je podrška pozitivnim promjenama u okviru Strategije EU za Jadransku i Jonsku regiju u smislu konkretnijih koraka u pravcu realizacije prioritetnih projekata infrastrukturnog i ostalog povezivanja regije.
 
20. travanj 2024 04:45