Vijesti Hrvatska i svijet

PLAVA VRPCA VJESNIKA

Glavno priznanje pripalo Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije

PLAVA VRPCA VJESNIKA
Svečana dodjela Plave vrpce Vjesnika, jedinstvenog priznanja za spašavanje ljudi i imovine na moru, održana je u ponedjeljak, 3. prosinca u zadarskom Arsenalu.
Plavu vrpcu Vjesnika u pojedinačnoj konkurenciji dobio je ronilac Andi Marović iz Komiže, dok je u momčadskoj konkurenciji glavno priznanje pripalo Vatrogasnoj zajednici Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića.
Za jedinstveno priznanje ove godine je bilo nominirano sedam poduhvata spašavanja, a najhrabrije među hrabrima odabrao je Odbor Plave vrpce Vjesnika.
Ronilac Andi Marović (30) iz Komiže priznanje je dobio jer je 17. i 18. lipnja ove godine u dva navrata pozivan da na otvorenom moru zaroni, pronađe i zatvori dvije rupe na oplati turskog teretnog broda Haksa (85 m) te tako spriječi njegovo potonuće, dok je Vatrogasna zajednica Dubrovačko-neretvanske županije, pod zapovjedništvom Stjepana Simovića, priznanje zaslužila za iskazanu hrabrost, požrtvovnost i stručnost pripadnika šest vatrogasnih postrojbi i društava s tog područja prilikom gašenja požara na 40-metarskoj jahti „Kanga“, 7. rujna ove godine kod Pelješca.
Na svečanosti su posebno priznanje dobili legendarni direktor zadarske Tankerske plovidbe Stanko Banić, MB “Tijat“ - najstariji brod iz flote Jadrolinije te tajnik Odbora za dodjelu Plave vrpce Vjesnika Damir Herceg, koji niz godina, a od 2012. u ime Sindikata pomoraca Hrvatske organizira svečanost dodjele.
Plaketu u spomen na nominaciju dobili su i svi nominirani.
Među brojnim uzvanicima na svečanosti dodjele bio je i izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, novinar Hrvatskoga Radija i urednik Pomorske večeri Vladimir Šetka, izaslanik premijera Andreja Plenkovića, zadarski župan Božidar Longin, pomoćnik ministra Siniša Orlić, te zadarski gradonačelnik Branko Dukić.
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu
Nastavili su košarkaši Dubrovnika pobjednički niz. Pobjeda kod kuće protiv splitskog Universitasa u 10. kolu Prv...
MJESEC IZ SNOVA Dubrovnik dobio i šestu

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun

VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun
Treći festivalski vikend na 5. Dubrovačkom zimskom festivalu na Stradun je doveo grupu Detour. Unatoč nepovoljni...
VREMENU UNATOČ Detour rasplesao Stradun