StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGOLF NA SRĐU

HRVATSKA IZGUBILA PRVU RUNDU I SAD MASNO PLAĆAMO Prijeti još puno veća tužba teška 500 milijuna eura!

Piše Jutarnji list Foto: dv
22. studenog 2018. - 21:53
Tvrtki Razvoj golf Dubrovnik, investitoru nikad započetog projekta gradnje golf igrališta i apartmana na Srđu, država je prošle godine isplatila odštetu od 16,5 milijuna kuna, doznaje Jutarnji list, nakon što je Trgovački sud u Dubrovniku u kolovozu 2017. presudio da joj je Republika Hrvatska prodala gotovo 300.000 metara četvornih zemlje koja uopće nije bila u vlasništvu države, nego Crkve, piše jutarnji.hr.
 
Naime, još 2009., u vrijeme Vlade Ive Sanadera, država je s tvrtkom Razvoj Golf potpisala kupoprodajni ugovor vrijedan 7,7 milijuna kuna i prodala joj parcele na brdu Srđ iznad Dubrovnika, gdje se trebao realizirati turistički projekt s golf igralištima. Međutim, kada je ugovor već bio potpisan - jer je Ured državne uprave u Dubrovačko-neretvanskoj županiji investitorima potvrdio da zemljište nije u postupku povrata - doznalo se da te parcele nisu u vlasništvu RH, nego su bile u postupku vraćanja oduzetog crkvenog zemljišta, koje je 2014. pravomoćno vraćeno dubrovačkim dominikancima.

Odbili vratiti novac

Kada su izraelski investitor Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Ruth Frenkelshvatili da zemljište koje su kupili i za njega izdvojili 7,7 milijuna kuna nije državno, tražili su da im država vrati uložen novac. U lipnju 2015. prokurist tvrtke Razvoj Golf Ivan Kusalić uputio je zahtjev dubrovačkom Općinskom državnom odvjetništvu, ali se ono na taj zahtjev nikad nije očitovalo, pisao je tada Globus, pa su Frenkel i Kusalić morali pokrenuti sudski spor protiv Republike Hrvatske.
 
U međuvremenu su investitori ponovno kupili već kupljeno zemljište, ovaj put od stvarnog vlasnika - samostana Sv. Dominika u Dubrovniku, kojem je imovina oduzeta u vrijeme komunizma - a država je zbog ove sulude priče prošle godine nakon presude Trgovačkog suda u Dubrovniku morala isplatiti odštetu koja je više nego dvostruko veća od vrijednosti tog zemljišta na Srđu, jer su uračunate kamate, pa se taj iznos sa 7,7 milijuna kuna popeo na vrtoglavih 16,5 milijuna kuna.
 
- U konkretnom slučaju, radi se o presudi Trgovačkog suda u Dubrovniku iz kolovoza 2017. godine. Ona je donesena povodom tužbe tvrtke Razvoj golf Dubrovnik d.o.o. protiv Republike Hrvatske radi vraćanja dijela kupoprodajne cijene, plaćene temeljem ugovora o kupoprodaji nekretnina koje se nalaze u obuhvatu projekta Golf Park Dubrovnik, a za koje je naknadno utvrđeno da nisu u vlasništvu RH. Tvrtka je naposljetku kupila te nekretnine od vlasnika.
 
Međutim, s obzirom na to da Republika Hrvatska nije vratila uplaćena sredstva u mirnom postupku, bili smo prisiljeni pokrenuti sudski postupak. U postupku je utvrđeno da je Republika Hrvatska dužna isplatiti glavnicu i kamate na nju u jednakom iznosu kao i glavnicu društvu Razvoj golf Dubrovnik d.o.o., što je prema presudi i učinila - odgovorili su nam iz tvrtke Razvoj golf Dubrovnik.
 
Denacionalizacija

Samostan Sv. Dominika u Dubrovniku pokrenuo je još 1997. postupak povrata oduzete i nacionalizirane imovine, ali unatoč tome Ured državne uprave investitorima je rekao da nema nikakvih formalno-pravnih prepreka za potpisivanje kupoprodajnog ugovora s državom. Riječ je o brojnim parcelama koje su nacionalizirane od 1946. godine, a nekretnine su napokon 2014. godine pravomoćno vraćene u vlasništvo samostana.
 
Pet godina prije Povjerenstvo za državnu imovinu, kojim je te 2009. predsjedao osobno tadašnji premijer Ivo Sanader, a zamjenik mu je bio tadašnji potpredsjednik Vlade Damir Polančec, ne vidi nikakav problem da se zemljište koje je u postupku povrata Crkvi prodaje izraelskom investitoru za golf park na brdu iznad Dubrovnika.
 
S druge strane, državi prijeti mnogo veća tužba koju je navedena tvrtka, zbog višegodišnjeg zastoja projekta gradnje golf resorta na Srđu, protiv nje pokrenula pred Međunarodnim sudom za rješavanje ulagačkih sporova u Washingtonu u rujnu prošle godine. Razvoj golf predao je zahtjev za pokretanje arbitražnog postupka protiv Republike Hrvatske, a arbitražna tužba, spekulira se, teška je čak 500 milijuna eura, zbog nepokretanja projekta koji je vrijedan više milijardi kuna.
 
Na Srđu se trebao graditi sportsko-rekreacijski centar s golf igralištem s 18+9 rupa, brojni apartmani i vile, u planu je bila i rekonstrukcija tvrđava Imperijal na Srđu, gdje je trebao biti muzej Domovinskog rata, a projekt je obuhvaćao i gradnju vodovoda te rekonstrukciju javne prometnice od Jadranske magistrale do Bosanke.
 
No, zbog protivljenja građana Dubrovnika i aktivista iz inicijative Srđ je naš, lokacijska je dozvola bila izdana, pa srušena, kao i studija utjecaja na okoliš, a cijeli je projekt na klimavim nogama i pitanje je hoće li se ikad pokrenuti. Upravo je zato investitor pokrenuo arbitražu, zbog koje bi država mogla ostati bez 500 milijuna eura. Iz tvrtke su naveli da su dosad uložili 130 milijuna eura, a do danas se ništa nije pokrenulo.
 
Arbitraža u tijeku
 
- Što se tiče arbitražnog postupka, nismo u mogućnosti davati bilo kakve izjave osim da je postupak u tijeku - kratko je za Jutarnji list komentirao Ivan Kusalić.
Ministar državne imovine Goran Marić za Jutarnji poručuje da njegovo ministarstvo nije sudjelovalo u postupku u kojem je Državno odvjetništvo zastupalo Republiku Hrvatsku.
- Ministarstvo financija nam je nakon pravomoćne presude doznačilo taj novčani iznos, jer tu je tužena Republika Hrvatska, koju je zastupao DORH, a mi smo bili dužni platiti odštetu i zapravo smo samo transferirali novac - kaže Marić.
 
 
24. travanj 2024 06:54