StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNA MEDICINSKOM FAKULTETU SVEUČILIŠTA U ZAGREBU

ZAPJEVALA MU I TEREZA Dubrovčanin dr. Đivo Ljubičić obranio doktorat 

Piše DV
22. studenog 2018. - 14:28
Krajem listopada ove godine na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, Dubrovčanin dr.sc. Đivo Ljubičić, dr.med. obranio je doktorski rad pod naslovom: "Povezanost kronične opstruktivne plućne bolesti s povišenim kardiovaskularnim rizikom" pred Povjerenstvom u sastavu akademik Miroslav Samaržija, prof. dr.sc. Hrvoje Pintarić te izv. prof. dr.sc. Sanja Popović-Grle. Na temelju ocjene i obrane disertacije stekao je, danom obrane, akademski stupanj "doktor znanosti iz područja biomedicine i zdravstva, polja kliničke medicinske znanosti, grana interna medicina".

Dr.sc. Đivo Ljubičić, dr. med., specijalist interne medicine i subspecijalist pulmologije, rođen je u Dubrovniku 1982. godine. Nakon završene osnovne škole Marina Držića, te prirodoslovno-matematičke gimnazije Dubrovnik, 2001. godine upisuje Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Dobitnik je Rektorove nagrade 2006. godine. Tijekom studija bio je član izvršnog odbora Europskog udruženja studenata medicine (EMSA), znanstveni ravnatelj i glavni urednik znanstvenog časopisa JEMSA, a potom i predsjednik EMSA-e.

U suradnji s Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC, Atlanta, SAD) i Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO, Ženeva, Švicarska) uspješno provodi 2005. godine istraživanje GHPS (Global Health Professionals' Survey). Zajedno sa timom studenata 2004. godine utemeljio je dubrovačku ljetnu školu „Hitna stanja u medicini“ koja se i danas održava. Diplomira 2007. godine te staž obavlja na Kliničkome bolničkom centru Zagreb. Poslijediplomski studij „Biomedicina i zdravstvo“ upisao je 2008. godine. Od 2009. do 2013. godine radi kao specijalizant interne medicine u Kliničkoj bolnici Dubrava te je položio odličnim uspjehom specijalistički ispit iz interne medicine 2013. godine.

Titulu užeg specijalista iz pulmologije stekao je 2017. godine nakon usavršavanja pod mentorstvom prof. Nevena Tudorića. Uspješno položivši HERMES ispit 2017. godine, stekao je prestižnu Europsku pulmološku diplomu Europskog respiratornog društva, koju u Hrvatskoj trenutno imaju još samo dvije kolegice. Član je Hrvatskoga liječničkog zbora, Hrvatskog torakalnog društva, a od 2014. do 2017. godine tajnik je Hrvatskoga pulmološkog društva. Istodobno, predstavnik je Europskog udruženja mladih liječnika prema Europskom respiratornom društvu i Europskoj uniji liječnika specijalista. Sudjelovao je na brojnim radionicama i edukacijama vezanim za internu medicinu, pulmologiju, obiteljsku medicinu, javno zdravstvo te medicinsku edukaciju. Tijekom gimnazijskih dana igrao je vaterpolo za VK Jug, a danas se i dalje aktivno bavi vaterpolom i glazbom, te se služi engleskim, njemačkim i norveškim jezikom.

Na javnoj obrani doktorskog rada dr. Ljubičića pjevala je i glazbena diva Tereza Kesovija, i bila jedna od mnogih istaknutih Dubrovčana s javne scene, uz obitelj, prijatelje i suradnike dr. Ljubičića.

Cilj istraživanja Ljubičićeve doktorske disertacije bio je utvrditi povišeni kardiovaskularni (KV) rizik kod bolesnika s KOPB-om u odnosu na kontrolne skupine pušača i nepušača bez KOPB-a, te istražiti povezanost varijabli plućne funkcije, stupanj težine KOPB-a i pušenja s rezultatima SCORE izračuna rizika, vrijednostima arterijske krutosti (AS) i bioloških biljega sustavne upale (hs-CRP i fibrinogen). U presječnom istraživanju sudjelovalo je ukupno 208 ispitanika. Rezultati istraživanja potvrdili su povišeni KV rizik kod ispitanika s KOPB-om u odnosu na kontrolne skupine. Ispitanici s KOPB-om imaju više vrijednosti SCORE-a, viši centralni aortalni tlak i AS te biljege sustavne upale. Dokazana je povezanost pušačkog staža s vrijednostima SCORE izračuna i razinama hs-CRP-a te fibrinogena. Kod skupine s KOPB-om značajno je povišena AS. Utvrđena je pozitivna korelacija varijabli plućne funkcije s istraživanim varijablama povišenog KV rizika. Povezanost je prisutna između varijabli SCORE-a i AS te biljega upale. Nije utvrđena značajna razlika u KV riziku s obzirom na fenotip KOPB-a. S obzirom na GOLD procjenu KOPB-a, postoji pozitivna korelacija s vrijednostima SCORE-a i AS. Rezultati istraživanja podupiru daljnju identifikaciju te istraživanje bioloških biljega i specifičnih testova, poput arteriografije, koji bi omogućili bolje razumijevanje kompleksnosti i heterogenosti KOPB-a te bi mogli dovesti do napretka u personaliziranom liječenju ovih bolesnika, bolje primarne ili sekundarne prevencije komorbiditeta, poboljšanih ishoda liječenja te preživljenja.
22. travanj 2024 09:01