StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKON GOTOVO DVIJE GODINE

POTVRĐENO Hrvatski pomorci oslobođeni iz zatvora u Cadizu, Nikola Tolja uskoro u Gradu

12. studenog 2018. - 17:30
Dubrovčanin Nikola Tolja, prvi časnik talijanskog tegljača "Eisvogel", i njegov riječki kolega, kormilar Ernest Pekar, oslobođeni su nakon gotovo dvije godine provedene u zatvoru Santa Maria u gradu Cadizu na jugozapadu Španjolske, potvrdio nam je danas povjerenik Sindikata pomoraca Hrvatske za Južni Jadran Romano Perić.

- Vezano za slučaj hrvatskih pomoraca Nikole Tolje i Ernesta Pekara koji se od 5. srpnja 2017. nalaze u pritvoru u španjolskom gradu Cadizu, želim izvijestiti da je danas sud u Cadizu objavio presudu prema kojoj su hrvatski pomorci osuđeni na dvije godine zatvora, te su pušteni na slobodu - rekao je povjerenik Perić.

Povjerenika smo telefonom dobili u Dominikanskoj Republici gdje je na službenom putu. Neslužbeno doznajemo kako se s ovakvom presudom španjolsko pravosuđe ogradilo od mogućih žalbi i protutužbi pomoraca s tegljača 'Eisvogel'. Perić kaže kako presudu još nije vidio, nego mu je tek javljena izrijeka, te očekuje detalje.

Pomorci navodno izlaze na slobodu jer im je uračunato vrijeme provedeno u istražnom zatvoru. Spekulira se i o tome da prema španjolskom zakonu suci mogu okrivljenike osuđene na kazne do dvije godine zatvora autonomnom odlukom pustiti ranije na slobodu ako im je to prvi sukob sa zakonom.

Hrvatski se pomorci vrlo brzo očekuju u domovini, tako da ćemo tek od njih doznati hoće li se žaliti ne samo na presudu nego i cjelokupni postupak prema njima od početka ljeta prošle godine.

Kako je Slobodnoj Dalmaciji potvrdio Neven Melvan, glavni tajnik Sindikata pomoraca Hrvatske (SPH), pomorci su napustili Španjolsku i preko Italije bi trebali doputovati u Hrvatsku. U dugotrajnom postupku, Tolja i Pekar osuđeni su na dvije godine na temelju optužbe za međunarodno krijumčarenje 3,2 milijuna kutija cigareta, vrijednih 12 milijuna eura.

Optuženi su iako se pokazalo da su sporni teret cigareta preuzeli od drugog tegljača. Tako je posada tegljača u vlasništvu kompanije "Lucatelli Towing and Salvage" bila je uhićena još početkom prošle godine i sve donedavno je čekala suđenje.





 
20. travanj 2024 13:48