StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTAR ŠTROMAR SE HVALI PROJEKTOM

Koliko je stambenih kredita država subvencionirala u Dubrovačko-neretvanskoj županiji?

Piše DV
6. studenog 2018. - 13:20
U Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja danas su medijima predstavljeni prvi službeni rezultati ovogodišnjeg poziva za subvencionirane stambene kredite. Odluku o odobravanju subvencioniranja kredita donosi APN nakon što uvidom u odluku i dokumentaciju, koje mu je dostavila odabrana kreditna institucija, utvrdi da su za to ispunjeni zakonom propisani uvjeti. APN je obradila sve pristigle zahtjeve, točnije njih 3033 od kojih je odobreno 2873, ili 94 posto od ukupno prijavljenih. U Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ove godine je odobreno 37 subvencija.
 
Od 21 županije, Dubrovačko-neretvanska je na 18. mjestu po broju odabranih subvencija. Lani su u našoj županiji bile odobrene 22.

I ove godine je najviše subvencija otišlo u Zagreb, njih 859.  Natječaj je bio otvoren od 3. rujna do 5. listopada 2018., a ove se godine za ovu mjeru stambenog zbrinjavanja prijavilo čak 26 posto više mladih nego lani. Subvencija za stambeni kredit traje pet godina i povećava se za po dvije godine za svako novorođeno dijete. Subvencije se kreću od 30 do 51 posto, ovisno o indeksu razvijenosti. Najveće dobivaju oni koji namjeravaju kupiti stan ili kuću ili izgraditi kuću u najnerazvijenijim područjima, dok 30 posto mjesečne rate kredita ide onima koji su odlučili kupiti ili izgraditi nekretninu u urbanim središtima poput Zagreba.
 
Prosjek godina onih koji dobivaju subvencije je 33, a prosječna mjesečna rata ili anuitet 386 eura, što je 2.900 kuna. Na današnjem predstavljanju bio je  potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar, državni tajnik Željko Uhlir i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj.

Osim Vukovarsko-srijemske najveći rast nastavljaju Brodsko-posavska sa 102 posto povećanja, zatim Virovitičko-podravska s 96 posto povećanja, pa Požeško-slavonska s 93 posto, Ličko-senjska 84 posto te Osječko-baranjska županija 78 posto.

„Ovom mjerom ne možemo riješiti sve probleme u Hrvatskoj niti će samo zbog ovoga svi mladi ostati. Međutim, negdje treba krenuti i ovo je samo jedna od mjera„, poručio je ministar Štromar.
19. travanj 2024 22:45