Vijesti Hrvatska i svijet

NEDOSTATKOM RADNE SNAHE NAJJVIŠE POGOĐEN TURIZAM I UGOSTITELJSTVO

Hrvatska udruga poslodavaca traži povećanje kvota za radnike iz inozemstva

NEDOSTATKOM RADNE SNAHE NAJJVIŠE POGOĐEN TURIZAM I UGOSTITELJSTVO
Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) dostavila je danas Ministarstvu rada i mirovinskog sustava potrebe za stranom radnom snagom u sljedećoj godini, koje je prikupila od svojih članova, piše novac.hr.
 
U HUP-u ne izlaze s preciznim podatkom koliko bi radne snage iz inozemstva Hrvatska trebala uvesti u sljedećoj godini, no ističu kako su ove godine iskazane najveće potrebe za zapošljavanjem stranaca do sada, što ukazuje na povećanje trenda nedostatka radne snage u Hrvatskoj. U HUP-u pritom ističu da je ovogodišnja kvota iznosila 30.000 radnih dozvola, te kažu da vjeruju da će ta brojka u sljedećoj godini biti znatno veća nakon što se prikupe konačni podaci o deficitu potrebne radne snage.
 
U krovnoj udruzi poslodavaca napominju da su najveće potrebe za uvozom radne snage iskazane u turizmu i ugostiteljstvu, trgovini, građevinarstvu, metalnoj i prerađivačkoj industriji. Osim potreba za novim zapošljavanjem, HUP je, ističu u udruzi poslodavaca, detektirao i povećane potrebe za sezonskim radom.
 
"HUP će nastaviti svoje sudjelovanje na sastancima radne skupine za izradu prijedloga Odluke o kvoti za zapošljavanje stranaca za 2019. godinu, o čijim ćemo rezultatima pravovremeno izvještavati javnost", zaključuje se u priopćenju HUP-a.
 
Izvor: novac.hr
 
Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije