StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMINISTRICA ZNANOSTI I OBRAZOVANJA BLAŽENKA DIVJAK IZ DUBROVNIKA

Hrvatska industrija putem natječaja na CERN - u može bitno unaprijediti svoje inovacije!<br />  

Piše Dube Marjanović-Ladašić
21. listopada 2018. - 14:33
 Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak iz Dubrovnika je komentirala ulazak Hrvatske u Vijeće CERN-a i najveći laboratorij u Europi.
 
- Ovo je tjedan dobrih vijesti za hrvatsku znanost i obrazovanje, barem što se tiče međunarodne prepoznatljivosti. Naime, ovaj tjedan smo dobili vrlo pozitivno izvješće o obrazovnim reformama od Europske komisije koja naše reforme naziva ambicioznim i na dobrom smo putu. Ulazak u najveći laboratorij Europe znaci da su to potpuno nove prilike za hrvatske znanstvenike,  ali ono sto je još važnije jest da hrvatska inovativna industrija može putem natječaja na CERN - u bitno unaprijediti svoje inovacijske poslovne procese, a jednako tako i sudjelovati u natječajima od 500 milijuna eura godišnje  - istaknula je ministrica te dodala kako su  neka naša poduzeća već su sudjelovala u tome, poput primjerice Končara. - Sad imamo priliku za različite druge, kao što je Mate Rimac sa svojim baterijama. Znači puno manjih tvrtki koje imaju pristup potpuno novom tržištu. Tu je i mogućnost sudjelovanja za naše nastavnike,  učitelje i popularizaciju znanosti,  za koje je taj potez važan. Sigurna sam da ćemo pripremiti sve za potpisivanje ugovora i 2019. je prva godina u kojoj ćemo biti pridruženi članovi – sigurna je Blaženka Divjak.


- Obaveze su još ono što moramo dogovoriti,  ali znaju se okviri i članarina koja je otprilike milijun franaka. U odnosu na tržište koje je oko 500 milijuna eura godišnje samo na razini natječaja, da ne govorimo o prilikama za vrhunska istraživanja za naše znanstvenike, to stvarno nije veliki polog. Tri uvjeta koja smo morali ispuniti su da, prije svega, imamo dovoljno znanstvenih kapaciteta, da ima smisla da ulazimo u jednu tako veliku organizaciju. To se prvenstveno odnosilo na znanstvenike iz područja fizike, računarstva, informatike i inženjerstva općenito. Kada je misija CERN- a početkom svibnja bila u Hrvatskoj,  obišli su sve naše institute i fakultete koji u tom smislu imaju vrlo značajne kapacitete.  Drugi uvjet bila je inovativna industrija, one koje mogu sudjelovati s inovativnim rješenjima u smislu novih materijala, općenito inženjerstva, informatike,  različitih softverskih rješenja pa i organizacije poslovnih procesa.  Treći uvjet bila je politička volja, odnosno da postoje organizacije, od ministarstva do zaklade za znanost,  koje daju punu potporu ovakvim procesima. Sve smo uvjete ispunili - zaključila je Divjak.
 
18. travanj 2024 16:27