StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMOŽEMO BITI PONOSNI

JEDAN OD NAJPOZNATIJIH HRVATSKIH PROIZVODA slavi se diljem svijeta

Piše DV Foto: DV
18. listopada 2018. - 11:34
Na današnji dan diljem svijeta obilježava se dan jednog on najpoznatijih hrvatskih proizvoda, Svjetski dan kravate!
 
Hrvatski sabor iskazao je kravati posebnu počast, proglasivši upravo 18. listopada Danom kravate. Od tada se Dan kravate svake godine 18. listopada svečano obilježava kao Svjetski dan kravate u Hrvatskoj.
 
Dana 18. listopada 2003. godine, u Puli je izvedena autorska instalacija Marijana Bušića „Kravata oko Arene“, koju je  putem svjetskih TV postaja vidjelo više od milijardu ljudi. To bio jedan od najambicioznijih, najosmišljenijih koncepta i projekata promocije hrvatskog identiteta u svijetu i od tada svake godine 18. listopada obilježava Dan kravate.
 
Tom instalacijom, s najvećom kravatom na svijetu, simbolički je povezano antičko i suvremeno doba, a crvenom bojom kravate svijetu je upućena poruka ljubavi i suživota među ljudima i narodima.
 
Kravata je dekorativni odjevni predmet koji se nosi oko vrata provučen ispod ovratnika košulje, izrađen od svile ili nekog drugog platna. Kravata se smatra izvornim hrvatskim proizvodom. Proširila se Europom u 17. stoljeću posredstvom hrvatskih vojnika u Tridesetogodišnjem ratu, na kojima je postala prepoznatljiv modni detalj. Među prvima su je prihvatili Francuzi i nazvali je cravate, a kasnije i u druge europske jezike pod sličnim nazivima. Hrvatsko podrijetlo kravate, utemeljeno na povijesnim, etnološkim i lingvističkim činjenicama, potvrđuju svjetske enciklopedije i drugi znanstveni izvori.           
 
19. travanj 2024 16:45