StoryEditorOCM
AutomobilizamNOVI USPJEH 42-GODIŠNJEG ČLANA AUTO KLUBA DUBROVNIK RACING

MARO FRANIĆ OKUPAN ŠAMPANJCEM Napokon državni prvak i na brdu, da, baš tako - napokon!!!

7. listopada 2018. - 22:23
Gotovo je. Uspio je. Maro Franić je državni prvak na brdu. Najbolji u grupi N.

- Na krugu sam jednom bio državni prvak i tri puta doprvak, a sad sam prvi put prvak na brdu, i to nakon što sam šest puta bio doprvak. Napokon državni prvak i na brdu! Da, baš tako - napokon! – razvukao je osmijeh 42-godišnji Dubrovčanin. Mara su njegovi, obitelj i prijatelji, dočekali pljeskom nakon utrke. Točnije, svi koji su bili u parku vozača u Marini u Komolcu. Nema tko mu nije prišao te stisnuo ruku. Zagrljaji i poljupci, a potom i kupanje, i to u šampanjcu.

- Hvala svima na čestitkama – nije skidao osmijeh s lica Maro. Je li bilo straha uoči zadnje utrke sezone? Na dubrovačkom brdu se odlučivalo o prvaku u grupi N. Dvojica su čekala Marovu pogrešku, te priliku da oni na kraju osvoje naslov, i to Ivan Sentić iz Ragusa racinga, te Romano Radić, još jedan član Dubrovnik racinga.

- Morao sam završiti utrku, ali nije bilo lako jer sam prvi put sjeo u sjeo u ovaj Mitsubishi Lancera EVO VIII, koji sam iznajmio za ovu zadnju trku. Auto je to od 400 konja, ima četiri pogona… Bilo je to nešto novo za mene. Novo iskustvo. Nikad nisam vozio ovakav auto. Ali, drugi trening u subotu sam išao brže nego prvi, prvu vožnju u nedjelju sam išao brže nego taj drugi trening dan prije, a drugu vožnju sad brže nego prvu vožnju. Skidao sam svaki put po četiri sekunde. Na kraju sam došao baš blizu najbržih. Ovaj auto je sjajan. Možda na kraju dođe u našu garažu. Zatim, ova naša staza je zahtjevna, pogotovo drugi dio staze jer ima puno više zavoja nego prvi. Prvi dio staze je više gas – kočnica, gas – kočnica. Drugi dio, klizi auto, 150, 160 kilometara na sat. Sve je na kraju ispalo super, i staza, i auto. Najvažnije, auto je slušalo. Zatim, sreća, nije bilo kiše…

Lijepo vrijeme je privuklo daleko više gledatelja na utrku. Kako je bilo voziti u tom ambijentu?

- Budući sam bio u novom autu, nisam, a što je prije bio slučaj, gledao što se događa uz stazu, koliko je gledatelja. Iskreno, nisam stigao šaltat brzine, a kamo li pogledat gledatelje… Ovaj auto napuni brzinu za dvije sekunde, treba šaltat. Međutim, vjerujem da su gledatelji zadovoljni. Mogli su vidjeti da se nisam štedio, nisam kalkulirao, ponavljam, morao sam samo završiti utrku i naslov je moj, ali, išao sam biti što bolji, i to sam na kraju uspio.

Četiri od šest naslova državnog prvaka na brdu osvojili su članovi Auto kluba Dubrovnik racing ove godine. Ante Alduk je najbolji u grupi A, a Laszlo Szasz u kategoriji II. Njih dvojica su sve riješila prije zadnje utrke. Na kraju Maro Franić prvak u grupi E, a klub je opet ponio naslov klupskog prvaka Hrvatske, četvrt godinu zaredom…

- Svake godine smo sve bolji i bolji. Sve smo u Hrvatskoj osvojili što se može osvojiti, točnije, osvojili smo toliko da netko drugi neće toliko imati da osvaja sve idućih dvadeset godina.

Što dalje?

- Plan postoji. Pripremam se za kružne utrke prvenstva Europe iduće sezone. Nastupit ću u autu, koji je nastupao na Svjetskom prvenstvu. Kad bude gotov, trebao bi bit u dvanaestom mjesecu, tada ćemo proslavit i to, zatim i ovaj moj prvi pojedinačni naslov državnog prvaka na brdu, točnije sve uspjehe nas iz Dubrovnik racinga. Znate, osim što svi u Dubrovnik racingu znaju dobro voziti, znaju još bolje proslaviti uspjehe - istaknuo je novi državni prvak na brdu u grupi N, Maro Franić. 
DVA BRATA, OBA PRVACI
Marov mlađi brat Đivo je ove godine osvojio naslov prvaka Hrvatske na krugu. Sad je Maro (napokon) prvak na brdu. Uz to su obojica doprinijela da klub bude klupski prvak na krugu i na brdu.

- Sad obojica imamo naslov državnog prvaka na krugu, i na brdu. Naime, Đivo je već bio prvak na brdu - rekao je Maro. 
 

16. travanj 2024 19:27