StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠETNJOM PRIKUPLJENO PREKO 4 TISUĆE EURA

WOMEN'S BANK WALK Dubrovnik po prikupljenim sredstvima na drugom mjestu iza Helsinkija!

Piše Victoria Ogresta
10. rujna 2018. - 14:25
Okupljanjem ispred palače Sponza i simboličnim hodom preko Straduna, već četvrtu godinu za redom, obilježen je Women's Bank Walk. Prikupljeno je 4157,32 eura donacijama sudionika, turista koji nisu mogli prisustvovati simboličnoj šetnji pa su novac uplatili direktno na račun, te donacijama od 30 eura za svakog sudionika od strane finskih sponzora. Time je Dubrovnik na drugom mjestu nakon Helsinkija po prikupljenim sredstvima, od ukupno 74 grada diljem Europe gdje je akcija održana isti dan.

Novac je namijenjen poboljšanju kvalitete života žena u nerazvijenim zemljama, u smislu obrazovanja i usavršavanja znanja.
Dokaz je to da je iz godine u godinu simbolični hod za žene sve veći, a finska predstavnica Women's Bank-a Tarja Wingren, nada se da će se on i nastaviti širiti: „Women's Bank Walk prošle je godine održan u 70 gradova, prilikom čega je prikupljeno 89 000 eura za bolju budućnost žena u nerazvijenim zemljama. Ove godine smo još i veći, a godine pokazuju da se krećemo uzlaznom putanjom. Dubrovnik je za sada jedini grad u Hrvatskoj u kojem se održava ova akcija, te se nadam da će nam se u budućnosti pridružiti i ostatak Hrvatske.“

Humanitarna organizacija koja je pokrenula simbolični hod za žene, Women's Bank (Naisten Pankki), osnovana je 2007., po povratku skupine finskih poslovnih žena iz Liberije, koje su zatečene viđenim siromaštvom tamo, odlučile pomoći. U 11 godina djelovanja prikupili su više od 10 milijuna eura donacija za borbu protiv siromaštva. Bazirali su se na žene i na njihove mogućnosti samostalnog rada i zarađivanja. Ideja je educirati ih i na taj im način pomoći da same zarade za život jer se tako podiže kvaliteta života kako žena, tako i djece te u konačnici i cijele lokalne zajednice.
20. travanj 2024 05:37