StoryEditorOCM
DubrovnikODVJETNIK I RODITELJ DARKO BUTIGAN PITA VRTIĆE

Po čijem zakonu radite, Kujundžićevom ili Vlahušićevom?

Piše Dube Marjanović Ladašić
10. rujna 2018. - 13:17
‘Ministar zdravstva Milan Kujundžić, čovjek od povjerenja premijera Plenkovića, donio je dva Programa obveznog cijepljenja i to za 2018. godinu, pa onda Trogodišnji program za 2019.-2021. godinu, te kao jedinu sankciju za necijepljenje djeteta naveo da je pedijatrica dužna uputiti roditelje koji odbiju cijepljenje kod epidemiologa na savjetovanje’, kaže dubrovački odvjetnik Darko Butigan na najnoviji pokušaj izbacivanja necijepljene djece iz dubrovačkih vrtića.
Naime, roditelje ovih dana u vrtićima dočekuju na potpis novi ugovori, s izgovorom promjena cijena vrtića, ali zapravo u novom ugovoru, u famoznom članku 11., stoji da će dijete koje je upisano u vrtić, a nije ispoštovalo kalendar cijepljenja, biti ispisano. Po starom ugovoru, koji nije imao takav članak, ispis nije bio moguć.

Ugovor nije podsjetnik!

Boja Milan Mustać, ravnateljica dubrovačkih vrtića, konkretno upitana što će biti s necijepljenom djecom, prije nekoliko je dana za Slobodnu Dalmaciju izjavila da ‘normalno idu u vrtić’, te da je ‘zadatak zdravstvenih voditelja, u dogovoru s pedijatrima, da prate njihovu procijepljenost, potiču ih i razgovaraju s njihovim roditeljima’. Novi ugovori već su bili spremni, ali ih nije spomenula. No izjavljuje da su novi ugovori ‘samo podsjetnik’ roditeljima da trebaju cijepiti, ali zapravo je riječ o pravnoj zamci. Ugovor je pravni posao zaključen suglasnim očitovanjem volja dviju ili više osoba, a nikako ‘podsjetnik’.
A evo što će učiniti odvjetnik Darko Butigan:
- Što se tiče novog ugovora, meni onaj stari odlično služi, a ukoliko u vrtićima smatraju da imaju pravnog uporišta da ishoduju potpis i poštivanje novog ugovora, morat će se obratiti nadležnim institucijama, odnosno sudu – odriješit je. On neće potpisati novi ugovor, osim ako mu u vrtićima pripreme aneks ugovora samo u pogledu cijena, kako je i navedeno starim ugovorom, ili ako mu daju da potpiše isti ugovor s novom cijenom.
- U Kujundžićevim programima nigdje se ne spominje isključivanje djeteta iz kolektiva niti onemogućavanje pristupa djetetu u kolektiv – nastavlja Butigan, otac dvojice necijepljenih sinova. - Zašto se primjenjuje Program Andra Vlahušića iz 2002. koji je protuustavan, protuzakonit i nevažeći jer ga je derogirala Konvencija o zaštiti ljudskih prava i dostojanstva ljudskog bića u pogledu primjene biologije i medicine?
Taj Program, naime, koji pravno nikad nije iznad zakona niti konvencija, uvjetuje upis djeteta u dječji vrtić urednim cijepljenjem protiv bolesti iz Programa obveznih cijepljenja, s iznimkom djece koja imaju kontraindikacije na pojedina cijepljenja.

'Pozovite se na carinski patent carice Marije'

Zna li uopće resorni ministar da se u Dubrovniku njegove nove i aktualne odluke u potpunosti ignoriraju kao da ne postoje i da se primjenjuje nevažeći Program već pravomoćno osuđene osobe za djela povezana s njegovim obavljanjem političkih funkcija? Jednoj ženi u Metkoviću primljeno je necijepljeno dijete u vrtić te je bila poslana na savjetovanje epidemiologu sukladno uputama nadležnog Ministarstva. Je li Metković u drugoj državi i tamo vrijede neka druga pravila u odnosu na Dubrovnik? - pita se Butigan.
‘Ministar Kujundžić je svojim aktima cijeloj zemlji dao do znanja da je sankcija za necijepljenje savjetovanje s epidemiologom što drugim riječima znači 'sloboda izbora cijepljenja' kakva postoji i u Velikoj Britaniji gdje, kada odbijete cijepiti svoju djecu, morate potpisati pred liječnikom da ste dobili brošuru o cijepljenju, njegovim pozitivnim i negativnim stranama. Ti su akti u potpunosti u skladu s europskim normama i konvencijama, ali Vlahušićev Program nije, mada se sad u vrtićima pozivaju na njega’, naglašava Darko Butigan.
Zato i postavlja pitanje dubrovačkim vrtićima, čijoj je ravnateljici uputio službeni dopis, a ono glasi: ‘Po kojem Programu vi radite - ovom novijem od Kujundžića (HDZ), gdje je sankcija malo razgovora s Lakićem, ili onom starom od Vlahušića (bivši HNS), a po kojem je uvjet upisa djeteta u vrtić imunološka iskaznica koju po zakonu o zaštiti osobnih podataka ne smijete ni pitati? Po pravnoj logici koju upotrebljavaju Vrtići pri primjeni propisa također se mogu pozivati na Program iz vremena kralja Petra i Carinski patent carice Marije Terezije iz 18. stoljeća – ironizira.
Očito je da ovaj kaos nije slučajan, naglašava dubrovački odvjetnik, savjetujući roditeljima da se dobro upoznaju s tematikom jer nitko ne voli njihovu djecu više od njih samih.
OPREZ
Podvala
Boja Milan Mustać za Libertas TV je izjavila da novi ugovori neće imati reperkusije na status djece, dok u čl. 11 podvaljuje roditeljima hrvatski kalendar cijepljenja i ispis djece iz vrtića. Sve to ide podvaliti iz razloga što po zakonima i propisima ne može ništa!, naglašava Darko Butigan.
ZAR TO MOŽE DOĆI U PITANJE?
Djeca imaju ista prava
Svaka čast ministru Kujundžiću na novim mjerama usmjerenim na pojavu neprijavljanja bolesti dobivenih od cjepiva. U Hrvatskoj je preko 100.000 djece oštećene cjepivima u zadnjih 25 godina, no, nema niti jedne prijave ijednog pedijatra ove zemlje nadležnim službama.
Dijete koje nije cijepljeno ima ista prava kao i ono necijepljeno, ne smije biti diskriminirano na ikakav način u pristupu kolektivu, a pravna je laž, koju u javnost plasira rukovodstvo Dubrovačkih vrtića, da djeca moraju biti cijepljena da bi pristupila u kolektiv, ističe odvjetnik Butigan.
ON SE NE BOJI
Prijavite me!
Prije tri mjeseca u cijeloj državi sam izašao u medijima i rekao da svoju djecu ne dam cijepiti i da idu u vrtić. Gdje je Centar za socijalnu skrb, sudovi i druga tijela ako je ono obavezno? Prijavite me da što prije razjasnimo situaciju putem sudova, poziva Butigan.

24. travanj 2024 05:29