StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPRENOSE MEDIJI

Susjedi se osjećaju ugroženi gradnjom Pelješkog mosta

Piše DML
30. srpnja 2018. - 15:41

Danas se kineski izvođač radova uvodi u posao gradnje Pelješkog mosta. U Stonu predstavnici Hrvatskih cesta predstavništvu China Road and Bridge Corporation (CRBC) predavaju svu potrebnu dokumentaciju, otvara se dnevnik radova i bit će potpisan zapisnik o uvođenju kineskog konzorcija u gradnju.
U susjednoj državi zbog toga nisu baš sretni. Početak gradnje Pelješkog mosta poklopio se s predizbornom kampanjom u Bosni i Hercegovini, gdje kandidatima služi kao 'poligon' za obračun s konkurentima.
Nermin Nikšić, predsjednik Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine, komentirao je za Al Jazzeru Balkans da je 'početak gradnje Pelješkog mosta jasan čin Republike Hrvatske koja sistemski nastavlja relativizirati i ugrožavati subjektivitet, interese i prava države Bosne i Hercegovine u međunarodnim odnosima', te da gradnja mosta 'predstavlja poraz, kako za indolentnu domaću vlast predvođenu SDA-om, tako i za sve građane Bosne i Hercegovine, kojim će biti zapriječeno temeljno pravo izlaska na otvoreno more u skladu s Konvencijom o pravu pristupa otvorenom moru'.
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ranije se službeno usprotivio izgradnji Pelješkog mosta, što je podržala većina parlamentarnih stranaka. No, početak gradnje mosta je služben i projekt kreće u realizaciju.

19. travanj 2024 12:27