StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDAN OPĆINE MLJET

Predsjednica na Mljetu obilježila veliki dan za otok, stigla voda s kopna!

Piše Foto Željko Tutnjević
30. lipnja 2018. - 01:14

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović danas boravi na Mljetu gdje sudjeluje u programu puštanja u rad sustava javne vodoopskrbe Nacionalnog parka Mljet. U progodi dovođenja vode s kopna na otok, unutar sustava NPKLM vodovoda d.o.o. Korčula u zaseoku Pristanište na obali Velikog Jezera u kome je smještena uprava Javne ustanove Nacionalni park "Mljet", predsjednica će se prigodno obratiti Mljećanima. Također će nazočiti svečanoj sjednici Općinskog vijeća općine Mljet u prigodi obilježavanja Dana općine Mljet i blagdana svetog Pavla, zaštitnika Mljeta. 

Iz Općine Mljet ističu kako se višestoljetni san žitelja otoka Mljeta, sela Goveđari kao jedinog i najstarijeg sela u benediktinskom području današnje Župe Goveđari, u današnjem području Nacionalnog parka „Mljet“, - imati pitku vodu i kanalizaciju, ostvaruje. ovom prigodom predstavit će se i  električni brod za prijevoz posjetitelja po Velikom jezeru koji nsi ime „Niko Nodilo“ u čast pomorcu Niki Nodilu, stanovniku Polača iz NP „Mljet“, poginulom u Domovinskom ratu.

Planirano je jš niz priredbi: prigodnom foto izložbom u Koritima na temu mljetskog podmorja i bogatstva arheoloških nalaza koje vape za uspostavom muzeja Mljeta, a koja će tijekom godine biti preseljena u multimedijalni centar „Stara skula“ u Goveđarima i u Zagreb, nastavak je stručne suradnje JU NP „Mljet“sa Odjelom za podvodna istraživanja Restauratorskog zavoda iz Zagreba.

Suradnja i prigodna stručna predavanja sa Institutom za oceanologiju i ribarstvo iz Dubrovnika na 30 godišnjem istraživanju mljetskih jezera kao nastavak rada Instituta iz Splita iz polovice XX stoljeća, posebni je dio sveobuhvatnog rada na zaštiti, održavanju, očuvanju i promicanju prirodnih vrijednosti i ljepota NP „Mljet“ koji postaje temelju sadržajnog temelja turističkog posjećivanja i obilaženja prirodnih vrijednosti.

Prigodni tradicionalni sportski i zabavni sadržaji u Babinom Polju, Saplunari, Blatu evocirati će ljepotu natjecanja i sjećanja na svece zaštitnike Mljeta sv. Petra i Pavla, pokojnog donačelnika općine Mljet g. Božu Pitarevića.

25. travanj 2024 06:03