StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHRVATSKOJ NEDOSTAJE NA TISUĆE GRAĐEVINARA

GRADNJA POČINJE ZA 20-AK DANA, ALI... Nema radnika za gradnju Pelješkog mosta, Kinezi raspisali natječaj na kojeg se nitko ne javlja

Piše DV/JL
26. lipnja 2018. - 10:42

Izvođač radova na budućem Pelješkom mostu, tvrtka China Road and Bridge Corporation, još je početkom lipnja oglasila je potrebu za 11 radnika građevinske struke, uglavnom visoke stručne spreme diplomiranih inženjera s mjestom rada u Komarnoj. To je, zapravo, prvi konkretan korak prema početku radova na gradilištima pelješkog mosta u Komarnoj i Brijesti. Ima li građevinskih radnika na hrvatskome jugu za ovaj prvi natječaj na gradilištu Pelješkog mosta? Neslužbeno doznajemo da nema, piše Jutarnji, a ministar Butković jučer je najavio da radovi na izgradnji počinju za 20-ak dana.

Na burzi rada u Dubrovačko-neretvanskoj županiji nema nijednog građevinskog inženjera, što opet ne mora značiti da kineski izvođač u ovoj fazi neće naći željene radnike ako ih privuče dobrim plaćama i stimulacijama. Moguće da će dio građevinskih stručnjaka doći s kontinenta, a dio i iz susjednih zemalja, pa čak i iz Kine.

U ovome šansu vide vlasnici objekata u dolini Neretve i Neumu jer će silne radnike koji budu radili na mostu trebati negdje i smjestiti. Navodno su se Kinezi interesirali za neke derutne zgrade u Opuzenu i okolici. Ipak, prema svemu sudeći, most koji će spojiti hrvatski sjever i jug gradit će radnici iz zemlja u okruženju, BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije, jer u Hrvatskoj trenutačno nedostaje nekoliko tisuća građevinara, podaci su Sindikata graditeljstva Hrvatske. Za 2018. građevina je dobila 9000 dozvola za uvoz radne snage. To još nije iskorišteno, pa bi se u toj kvoti mogli naći i strani radnici na gradilištu u Komarni, navode iz Sindikata.

25. travanj 2024 08:22