StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetHOĆE LI USPIJETI?

'Narod odlučuje' još sutra

Piše Silvia Rudinović
26. svibnja 2018. - 12:48

Građanska inicijativa Narod odlučuje obratila se narodu i traži podršku birača za raspisivanje referenduma o izmjeni izbornog sustava. Da bi postigli svoj prvi cilj, potrebno im je 374.740 potpisa birača. Do četvrtka su, kako tvrde, prikupili oko 280 tisuća potpisa. Prema najnovijim informacijama na njihovim službenim stranicama, u Dubrovniku se do sutra, 27. svibnja, prikupljaju potpisi na pet, šest mjesta, iako su na samom početku akcije bili objavili čak 40 lokacija na području čitavoga grada, uglavnom u krugu sakralnih objekata. I jutros ih se moglo naći na gruškoj placi.

Između ostaloga, Građanska inicijativa Narod odlučuje predlaže smanjivanje izbornog praga u hrvatskom izbornom sustavu s pet na četiri posto, smanjenje broja zastupnika za 25 posto, uključujući i broj manjinskih predstavnika. Predlažu da predstavnici manjima zadrže pravo glasa o svim nadležnostima Hrvatskog sabora osim pri glasanju o Vladi i o državnom proračunu, itd.
Stalno vijeće Hrvatske biskupske konferencije oglasilo se izjavom kako je Crkvi stalo da se promiče i poboljšava proces političkoga odlučivanja, da vjernici laici zastupaju i promiču kršćanske vrednote u pluralističkom društvu i sve ono što služi većem razvoju demokracije i općem dobru društva, ali su naveli i to da referendumske aktivnosti nisu primjerene sakralnom prostoru.

“Valja trajno imati pred očima ono što naglašava Drugi vatikanski sabor: ‘Politička zajednica i Crkva, svaka na svome osebujnom području, jedna o drugoj neovisne su i autonomne. Obje su, iako s različitog naslova, u službi osobnog i društvenog poziva istih ljudi’ (GS 76). Budući da svoje poslanje Crkva ostvaruje u demokratskom društvu, ona potiče svoje vjernike da pridonose humanijoj izgradnji društva, posebno kad je u pitanju promicanje čovjeka i dostojanstvo braka i obitelji (usp. GS 47-48)”, stoji u priopćenju HBK-a.

Na službenim stranicama GI Narod odlučuje, još početkom prošlog tjedna, kao lokacije za prikupljanje potpisa, naveli su gotovo sve crkve Dubrovačke biskupije, među ostalima samostane Male braće u spomeničkoj jezgri ili Velike Gospe u Rožatu, crkve sv. Mihajla, itd. U Biskupiji kažu kako im se ova, kao i Građanska inicijativa Istina o Istanbulskoj, obratila molbom za prikupljanje potpisa ispred crkava vezano uz aktivnosti koje provode, a to su prikupljanje potpisa za referendumsku inicijativu o otkazivanju Istanbulske konvencije i prikupljanje potpisa kako bi se proveo referendum vezan za promjenu izbornog sustava.

- Iz Biskupskog ordinarijata odgovoreno im je 23. travnja (GI „Istina o Istanbulskoj“) i 2. svibnja (GI „Narod odlučuje“), sljedeće: „Vezano uz Vašu zamolbu za korištenje prostora ispred crkava, ti su prostori uglavnom javne površine. Zato Dubrovačka biskupija nije ta koja vam za takvo što treba dati dozvolu, nego su to gradovi i naselja, odnosno lokalna samouprava. Ako je riječ o površinama koje su u vlasništvu Dubrovačke biskupije ili njoj podložnih pravnih osoba mi se, u načelu, takvim stvarima ne protivimo, osim ako bi bila riječ o nečemu što bi bilo u suprotnosti s Katoličkom Crkvom i njezinim naučavanjem i protivno zakonima Republike Hrvatske“. U samim crkvama nije dopušteno prikupljanje potpisa, niti je za to tražena dozvola – stoji u odgovoru iz Dubrovačke biskupije.

Organizatori su se žalili kako im u nekim gradovima naplaćuju korištenje javne površine. U dubrovačkoj gradskoj upravi tvrde kako su im ovdje odobrili korištenje javnim površinama, od 17. do 27. svibnja, ali uz plaćanje zakupnine, ovisno o zoni u kojoj se nalazi štand za prikupljanje potpisa, a na temelju Pravilniku o visini zakupnine za korištenje javnim površinama Grada Dubrovnika.
Visina zakupnine iznosi 250 kuna po metru kvadratnom dnevno za prvu zonu, a to su Stradun, Luža i Brsalje. Plaćat će 150 kuna za četvrtu, 100 kuna za petu zonu, 50 kuna za šestu i 35 kuna po metru kvadratnom dnevno za sedmu zonu. U drugoj i trećoj zoni, kažu u gradonačelnikovom uredu, nisu tražili mjesto za štandove.

20. travanj 2024 09:16