Županija Dubrovnik

NAKON IZREČENE KAZNE I ODUZIMANJA JAVNE POVRŠINE

PRIOPĆENJE VLASNICE AMORETA 'Kuharica mi je rekla: da sam znala da će nas nošenje glave tune koštati kazne, radije bih ruku otkinula!'

NAKON IZREČENE KAZNE I ODUZIMANJA JAVNE POVRŠINE

Nakon što je Grad Dubrovnik trima ugostiteljskim objektima unutar povijesne jezgre privremeno oduzeo javne površine zbog, kako kažu, nepoštivanja komunalnog reda, ne stišavaju se reakcije, a od pogođenih ugostitelja stižu i prosvjedna pisma. Tako je Branka Dabrović iz restorana 'Amoret' pisala gradonačelniku Matu Frankoviću i izrazila čuđenje jer joj 'čovjek kojeg je birala na izborima uskraćuje osnovno pravo na rad'. Uzgred se smatra kolateralnom žrtvom nedavnog izgreda s odbacivanjem ribljeg otpada u kontejnere iza Katedrale, o kojemu su pisali svi mediji:

- Poštovani gradonačelniče Franković, već petnaestak dana pokušavam doći do Vas, ali bezuspješno! Da me moj gradonačelnik, kojeg sam ja osobno pomogla izabrati, neće primiti na razgovor, onaj koga sam ja izabrala uskraćuje mi osnovno pravo na rad! Zapošljavamo 20-ak ljudi i čitave njihove obitelji, gravitiraju nama i našem restoranu i pokušavamo se ponašati kao jedna velika obitelj. Kontaktirala sam i pročelnika za gradsku imovinu Medovića jer se dugo godina znamo i kolegica sam sa njegovom suprugom (još iz osnovnoškolskih dana) , ali svi su se pozivali na Vas. Citiram: „mi ne možemo ništa, Mato nam je naredio". Glasala sam za Vas, isto tako i na državnoj razini za gospodina Plenkovića i sad se pitam što se ovdje događa??? Napominjem da ne tražim ništa, nego pravo na rad koje mi se osporava – stoji u prosvjednom pismu Branke Dabrović koja negoduje i zbog postavljanja nadzorne kamere, kako tvrdi, na njezinoj fasadi. Istovremeno upozorava i na postavljanje kanti za smeće pred njezinim vratima.

Revoltirana je i načinom na koji joj je komunalno redarstvo donijelo rješenje o jednotjednotjednom oduzimanju javne površine:

- Ne znam tko je ni kada ostavio kaznu na stolu u restoranu. Nije red dostavljati službenu poštu na taj način, trebalo bi je preuzeti kao preporučenu, netko bi trebao potpisati to preuzimanje. Na Rješenju o oduzimanju javne površine nema pravnog lijeka, nema mogućnosti žalbe??? - čudi se Dabrović, ne krijući svoje razočarenje, osvrnula se na nedavni incident s odlaganjem ostataka tune iz susjednog restorana:

- Naime, kad su radnici susjednog objekta nosili crnu vreću od smeća, vreća je pukla ispred našeg restorana, pod težinom tune, izlila se krv (kao što znate tuna kao plava riba ima mnogo krvi) te je ispala glava ribe. Moja kuharica uzela je tu glavu tune iz kolegijalnosti prema kolegi ugostitelju, zajedno s njima je odnijela baciti i vodom ispirala krv koja se prolila iz vreće. I znate što su mi rekli u komunalnoj inspekciji?! Citiram: "Tko krade i tko drži vreću, bit će isto kažnjen“. Jedini krimen te jadne žene kuharice, bio je taj što je pomogla kolegama susjednog objekta, podigla glavu tune i oprala prolivenu krv. Jadna žena je, preksinoć kad smo dobili obustavu rada na 7 dana ni krivi ni dužni, plačući rekla:"gazdarice da sam znala da će se to dogoditi, radije bih ruku otkinula". Zaista sam šokirana jer ovo nije partnerski odnos o kojem se toliko govori, ovo je odnos jačega prema slabijem, a tako se ne ide naprijed- smatra potpisnica pisma, koja priznaje da već razmišlja o napuštanju Lijepe naše.

- Partnerski odnos nije odnos jačega prema slabijem na ovaj način. Znate što mi je rekao Vaš pročelnik za nekretnine?! „Pa nisi trebala potpisati Ugovor o zakupu javnih površina!" Pitam Vas jesmo li ja i moje kolege mogli birati, jesmo li u situaciji da možemo reći: „slušaj, moraš promijeniti stavak 3 i stavak 5 pa ću onda potpisati?!“ Naravno da ne! To je unificirani Ugovor po sistemu "uzmi ili ostavi" koji smo i ja i svi moji kolege potpisali da bi uopće mogli početi raditi. Dakle, izjava "to nisi trebala potpisati " je nemoguća misija – napisala je Branka Dabrović.

- Od čega će Grad živjeti, ako se uništi jedina grana turizma koja nam je u Hrvatskoj ostala?! Dragi moj gradonačelniče, ovo Vam pišem u dobroj namjeri kao majka i žena, a Bog mi je svjedok da Vam želim svako dobro!- poručila je na kraju pisma.

Zbog kršenja Odluke o komunalnom redu te odredbi ugovora o zakupu javne površine Grad Dubrovnik je, podjsetimo, 10. svibnja otkazao ugovore o zakupu javnih površina radi postavljanja ugostiteljskih stolova i stolica sljedećim zakupnicima Amoretto d.o.o. (konoba „Amoret“ u ulici Od Pustijerne i Poljana Marina Držića), Mala bota d.o.o. (Oyster & sushi bar „Bota“ u ulici Od Pustijerne) i Figulus j.d.o.o. (ugostiteljski objekt „Korta“ u ulici Između polača). Društvu Amoretto d.o.o. i Mala bota d.o.o. se ugovor o zakupu javne površine otkazan je na rok od 7 dana, a društvu Figulus j.d.o.o. ugovor je otkazan na 30 dana.

Komunalno redarstvo utvrdilo je da su zakupitelji Amoretto d.o.o. i  Mala bota d.o.o. 17. travnja prekršili odredbe Odluke o komunalnom redu radi odlaganja komunalnog otpada na javnoj površini iza Katedrale na nedopušten način, dok je Figulus j.d.o.o. 4.ožujka isticalo reklamne poruke kao i da su usmeno reklamirali ugostiteljsku ponudu na nedopušten način.
 
Radi navedenih prekršaja, a prije samih otkaza ugovora, izdani su obvezni prekršajni nalozi; društvu Amoretto d.o.o. dana 24. travnja, društvu Mala bota d.o.o. 23. travnja te društvu Figulus j.d.o.o. dana 19. travnja. Prekršajnim nalozima izrečene su i novčane kazne; tvrtkama Amoretto i Mala bota po 5.000 kuna + 1.000 kuna za odgovorni osobu, dok je tvrtki Figulus j.d.o.o. određena kazna u iznosu od 10.000 kuna te dodatnih 2.000 kuna odgovornoj osobi.

Naslovnica Dubrovnik

Najčitanije

Najnovije

Stiže jugo i obilnija kiša

Stiže jugo i obilnija kiša
U utorak veći dio Hrvatske očekuje većinom relativno hladno i vjetrovito vrijeme, uz snijeg, a na Jadranu i kišu...
Stiže jugo i obilnija kiša