Vijesti Hrvatska i svijet

URED EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ ORGANIZIRA REGIONALNI FORUM

EU U MOM KRAJU: EUROPSKI FONDOVI I PELJEŠKI MOST

 URED EUROPSKOG PARLAMENTA U HRVATSKOJ ORGANIZIRA REGIONALNI FORUM

Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira regionalni forum za raspravu naslova „EU u mom kraju: Europski fondovi i Pelješki most“ koji će se održati u petak, 20. travnja 2018., s početkom u 10 sati, u amfiteatru Sveučilišta u Dubrovniku.

U forumu za raspravu sudjelovat će zastupnice u Europskom parlamentu Dubravka Šuica i Ivana Maletić te ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, dok će tematsko izlaganje održati državni tajnik u Ministarstvu turizma Frano Matušić. Povod ove rasprave je, među ostalim, dugo očekivani početak izgradnje Pelješkog mosta u okviru projekta „Cestovna povezanost s Južnom Dalmacijom“, dosad najvećeg sufinanciranog projekta u hrvatskoj povijesti - u iznosu od čak 357 milijuna eura.

Sudionici će nastojati dati odgovore na mnoga pitanja, uključujući kako će se taj novi projekt odraziti na stanovništvo Dubrovačko-neretvanske županije te koja će biti dinamika radova na izgradnji; kakav će utjecaj imati i na susjednu Bosnu i Hercegovinu, potom koliko su u cijelosti za Hrvatsku važni fondovi Europske unije te koja su prioritetna područja za investiranje u Hrvatskoj.

Bit će riječi i o izazovima Hrvatske pri povlačenju sredstava iz europskih strukturnih i investicijskih fondova, te koja je uloga Europskog parlamenta u nadzoru financiranja europskim novcem u državama članicama. Budući da je sadašnja financijska perspektiva Europske unije na snazi do 2020. godine, govorit će se i o planovima povlačenja europskog novca do isteka tog razdoblja.


Najveći projekt ikad sufinanciran sredstvima EU

Odluka Europske komisije o prihvaćanju sufinanciranja projekta „Cestovna povezanost s južnom Dalmacijom“ potpisana je u Bruxellesu 7. lipnja 2017. godine. Odluku su svečano potpisale ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i povjerenica Europske komisije za regionalnu i urbanu politiku Corina Cretu.


Projekt  „Cestovna povezanost s južnom Dalamacijom“, u sklopu kojega će se izgraditi Pelješki most, stonska obilaznica i pristupne ceste, najveći je projekt ikada sufinanciran sredstvima EU u Republici Hrvatskoj. Njegova ukupna vrijednost iznosi 526 milijuna eura, a

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

Novi broj Dubrovačkog vjesnika

Novi broj Dubrovačkog vjesnika
ISTRAŽILI SMO JESU LI ISKUSNI POLICAJCI DOISTA POSTALI ŽRTVE ZLOSTAVLJANJA NA POSLU RASPITALI SMO SE HOĆE LI JA...
Novi broj Dubrovačkog vjesnika