StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDOLASKOM TESLA ROADSTERA ZAPOČELO PREDAVANJE U KINU VISIA

"ELON MUSK I SVEMIRSKA PUTOVANJA" Ljudi na Marsu - nešto što više ne zvuči kao fikcija

Piše DV
15. ožujka 2018. - 18:20

SpaceX je danas ime koje svi znaju, upravo zbog pothvata kojeg je napravio Elon Musk u istraživanju svemira i slanju raketa u svemir, a posebno zbog spektakla kojeg je priredio poslavši automobil Tesla na isto putovanje. O tome ali i o mnogočemu drugome kad je u pitanju svemir i svemirska putovanja govorilo se sinoć na predavanju u organizaciji Zajednici tehničke kulture i Aeronauta i Ante Radonića "Elon Musk i svemirski letovi" održanome u kinu Visia. Ispred Visije pojavio se i slavni automobil Tesla Roadster.

Poduzetnik i inženjer Musk je prije 16 godina osnovao SpaceX, tvrtku specijaliziranu za konstrukciju svemirskih raketa, a svemirsku priču započeo je raketom Falcon 1, prvom privatnom raketom na tekuće gorivo lansiravši je u orbitu. Nakon dugog niza eksperimenata i raketa, uspio je 2015. godine raketu vratiti na zemlju neoštećenu, i otad kreće munjeviti uspon proizvodnje i slanja raketa. 

Prije mjesec dana lansirao je raketu Falcon Heavy, uspješno je vratio na Zemlju, a u svemir je otputovao i Tesla Roadster  s 'vozačem' Starmanom i uz glazbu Davida Bowieja "Space Odyssey", koji bi trebali doći najdalje do srednje orbite Marsa, što je oduvijek bio krajnji Muskov cilj. Radonić je ispričao i što će se dogoditi s Teslom - zbog jake radijacije i zato što će ući u Sunčevu orbitu mnogi će se njegovi dijelovi raspasti, ostat će hrpa metala, a slijetanje na Mars nije ni bilo predviđeno jer bi ga kontaminirale bakterije sa Zemlje. No SpaceX je dobio posao konstruiranja pokusne kapsule koja će prevesti 4 astronauta na međunarodnu svemirsku postaju za NASA-u, a prvi probni let planiran je za ovu godinu, no s projektom se kasni, ali Musk se ne da, pa predviđa da bi se ta vrsta kapsule Dragon 2 mogla koristiti tza turističke letove u svemir.

I na koncu, Musk je koncentriran na raketu Big Falcon koja bi trebala prevoziti ljude na Mars, istaknuo je Radonić, a probne letove mogao bi imati već iduće godine. Druga faza je svemirski brod u kojeg bi moglo stati i do stotinu ljudi, za kojeg je Musk izjavio kako karta ne bi trebala koštati više od 200 tisuća dolara. Radonić je zaključio kako je sve to ipak na dugom štapu zbog ogromnih troškova poslovanja u ovakvim prpojektima, no Muskov entuzijazam i dosadašnji rad nikako ne treba olako shvaćati. On je možda čovjek koji će ljude zaista prvi odvesti na druge planete, i na taj način pokrenuti ono što već nekoliko desetljeća gledamo na tv ekranima - zvjezdane staze.

24. travanj 2024 22:30