StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDUBROVAČKI SKUP FORENZIČARA

DNA OSLOBAĐA KRIVNJE U Hrvatskoj pokrenut 'Projekt nedužnosti'

Piše Kristina Filičić
14. ožujka 2018. - 16:49

- Stvoreni su svi preduvjeti da se od danas u Hrvatskoj službeno pokrene “Projekt nedužnosti” – rečeno je na konferenciji za novinare u sklopu međunarodnog znanstvenog skupa pod nazivom „Innocence Project and Criminal Justice„ koji se održva u Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku.

- Kazneni zakon vrlo jasno ističe da “nitko ne može biti kažnjen ako nije kriv za počinjeno kazneno djelo.”, i upravo na tom tragu pokrenuli smo projekt kojem je cilj da se svi nedužni oslobode kazne izdržavanja kazne zatvora kao i da oni koji su počinili kazneno djelo završe u zatvoru. Uvjeren sam da će forenzične znanosti u tome imati ključnu ulogu i tu prvenstveno mislim na analizu DNA – kazao je prof.dr. Dragan Primorac, predsjednik Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzične znanosti i predsjednik International Society for Applied Biological Sciences (ISABS).

Prof.dr.Primorac i prof.dr. Davor Derenčinović, predsjednik Akademije pravnih znanosti Hrvatske i predstojnik Katedre za kazneno pravo Pravnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, na pripremi za uvođenje “Projekta nedužnosti” sa svojim su timovima radili gotovo tri godine.

“Projekti nedužnosti” u prvom redu u SAD-u, a zatim i u drugim državama u kojima su uvedeni, omogućuju osuđenim osobama preispitivanje njihovih predmeta radi utvrđivanja nedužnosti. Jedna od ključnih metoda u preispitivanju je provođenje naknadnog vještačenja DNA, što je rezultiralo oslobođenjem 354 osuđene osobe, od kojih je 20 bilo osuđeno na smrtnu kaznu.

U konačnici “Projekti nedužnosti” doveli su do preispitivanja i ispravljanja pogrešaka pravosudnih sustava oslobođenjem nedužnih osoba. Osim toga, u velikom broju slučajeva doveli su i do otkrivanja i osude pravog počinitelja.

20. travanj 2024 09:05