StoryEditorOCM
DubrovnikDELOŽACIJA

Ovrha: Tko je pokušao izigrati Grad neplaćanjem najamnine za poslovne kvadrate?

Piše Silvia Rudinović
14. ožujka 2018. - 15:15

Zakupci poslovnih prostora u vlasništvu Grada Dubrovnika duguju ukupno 3 milijuna i 171 tisuću kuna. Najveći dužnik među njima je Guliver d.o.o., koji čak četiri godine nije plaćao zakup 82 četvorna metra trgovine obućom na Gundulićevoj poljani. Njihovo je dugovanje s 1. ožujkom iznosilo 894.183 kune, a osim toga nisu platili 37.877 kuna spomeničke rente, za što su poduzete mjere prisilne naplate.

Guliver je krajem veljače trebao biti deložiran iz prostora u spomeničkoj jezgri.
- Deložacija poslovnog prostora na Gundulićevoj poljani nije provedena jer je Općinski sud u Dubrovniku zaključkom odredio dan kad će se održati ovrha, ovršenik je na predmetni zaključak podnio prijedlog za odgodu ovrhe, na što se Grad Dubrovnik službeno usprotivio te predložio sudu odbijanje prijedloga ovršenika kao neosnovnog. Očekuje se donošenje odluke Općinskog suda po ovom predmetu – kažu glasnogovornici gradske uprave.

Iz Gulivera kažu kako je nad tim društvom otvoren postupak predstečajne nagodbe koji je uspješno okončan u Zagrebu pred Nagodbenim vijećem, te je predmet proslijeđen na Trgovački sud u Splitu, gdje se još čeka potvrda. U predmetnoj predstečajnoj nagodbi Grad Dubrovnik je prijavio svoju tražbinu. Kako tumači Sandra Duilo, direktorica Gulivera, za podmirenje tog duga potrebno je čekati pravomoćnost nagodbe.

- U međuvremenu, Upravni sud u Splitu je prvostupanjskim Rješenjem presudio da vlasnik nekretnine na adresi Dubrovnik, Gundulićeva poljana 4, nije Grad Dubrovnik već bivši vlasnici kojima je navedena imovina oduzeta 1952. godine. Trenutačno se čeka da viši sud odluči o žalbi Grada Dubrovnika na navedeno Rješenje. Guliver d.o.o. je u kontaktu sa stvarnim vlasnicima predmetnog poslovnog prostora. Zaključno, po potvrdi Predstečajne nagodbe Gulivera d.o.o., istome će biti dozvoljeno podmirivanje prethodnih obveza, a u skladu s odredbama Nagodbe, pa tako i obveza prema Gradu Dubrovniku. Što se tiče trenutnog statusa predmetne nekretnine, treba pričekati pravomoćno Rješenje oko vlasništva nad istom nekretninom - kažu iz Uprave Gulivera d.o.o., iz Splita.

Prema popisu koji je Grad Dubrovnik dostavio Dubrovačkom vjesniku, nakon Gulivera, najveći dužnik je tvrtka Morski jež, s dugom od 166.151 kune. Taj prostor ima svega 13 kvadrata u Ulici od Puča.

Od ukupnog duga zakupaca, gradske službe su za iznos od 1,9 milijuna kuna pokrenule ovršni postupak.

Osim za prostore, nemali se dug nakupio i zbog neplaćanja korištenja javnih površina - 731.391 kunu. Najveći dužnik za zakup javne površine je pravo iznenađenje – bespravni kiosk na Batali, koji nije platio gotovo 150 tisuća kuna.

Gradu, tj. građanima se duguje i za prostor u Petilovrijencima, površine 90 četvornih metara s pogledom na Stradun. Koriste ga Gradski i Županijski odbor HDZ-a. Pritom, gradski HDZ duguje 3.738, a županijski 6.379 kuna Gradu Dubrovniku, tj. građanima. Istodobno, gradski i županijski HNS, za 50 kvadrata u Pentagonu, u Ulici Ćira Carića, zajedno duguju 4.651 kunu. Sitno, ali bitno.

20. travanj 2024 00:38