StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetGEOGRAFSKO PODRIJETLO

EU O OZNAKAMA PODRIJETLA ALKOHOLNIH PIĆA Navija se za Malvasiju dubrovačku

Piše DV
28. veljače 2018. - 21:25

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Bruxellesu danas se raspravljalo o izvješću „Definicija, prezentiranje i označivanje jakih alkoholnih pića i zaštita njihovih oznaka zemljopisnog podrijetla“ čime se predviđa poboljšano označavanje alkoholnih pića i uspostava online registra geografskog podrijetla alkoholnih pića.

Zastupnica Dubravka Šuica je nakon više uloženih amandmana sudjelovala u raspravi kojom prigodom je istaknula važnost zaštite Malvasije dubrovačke, bijele vinske sorte s višestoljetnom poviješću koja ima izniman značaj za Dubrovnik i Konavle: "Ovo je prigoda da iniciram da se poznata Malvasija dubrovačka, vrsta bijelog vina, priključi dosadašnjem popisu vina, jer osim što ima sve karakteristike za zaštitu geografskog podrijetla, ima i povijesne značajke. To je vino koje se konzumiralo za vrijeme Dubrovačke Republike, spominje se u aktima Dubrovačke Republike i do danas se nastavlja njegova proizvodnja“.

Podsjetimo, Malvasija je dubrovačka je sorta koja se tradicionalno uzgaja u Konavoskom polju u blizini Dubrovnika. Svoje korijene vuče još iz doba Dubrovačke Republike. Stari Dubrovčani posebno su cijenili ovo desertno vino, a u njegovim čarima uživala je u to doba vlastela kako Dubrovnika tako i susjednih zemalja. Postoje zapisi kako se još 1383. godine izvozila bosanskom kralju Tvrtku I. Kotromaniću. Uzgaja se uglavnom u Dubrovačkom primorju. Malvasija dubrovačka je uvrštena na Sortnu listu Republike Hrvatske i na Nacionalnu listu priznatih kultivara gdje je preporučuju za uzgoj na području srednje i južne Dalmacije.

19. travanj 2024 20:24