StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDKOM JOŠ NIJE DONIO ODLUKU O ŽALBAMA

DIPLOMATI IZ BRUXELLESA UPOZORILI VLADU Ako posao dobiju Kinezi, očekujte drastičan nadzor

Piše DV/JL
8. veljače 2018. - 19:41

Izbor kineskog konzorcija kao izvođača radova na izgradnji Pelješkog mosta iznenadio je mnoge u Bruxellesu, jer bi to bilo prvi put da kineski građevinski konzorcij koristi novac Europske unije, što bi značio i ulazak Kineza na velika vrata ne samo kao investitora u Europu nego i kao izvođača radova za projekte za koje je osigurao sredstva Bruxelles, donosi Jutarnji.

Istovremeno, Strabag, čija je ponuda, kao i ona talijansko-turskog konzorcija, bila skuplja za oko 500 milijuna kuna, upozorava da su Kinezi dali dampinšku cijenu po kojoj nije moguće izgraditi most. Jedan od Strabagovih direktora Dragan Pavelić, koji vodi firmu u jugoistočnoj Europi, decidirano kaže da se iza kineske ponude kriju mnoge zam­ke, pa i ona da Kinezi u jednom trenutku odustanu od posla ako Hrvatska odbije platiti “dodatne troškove” kojih će neminovno biti. Kao primjer iznosi sličan aranžman koji su Kinezi imali u Poljskoj, pa kada je država odbila platiti dodatne troškove, samo su se, kaže, pokupili i otišli.

Iz Bruxellesa najavljuju da će nadzor, ako Kinezi dobiju posao, biti drastičan, a nije isključeno da bi u slučaju kakvih nepravilnosti mogao biti uskraćen i jedan dio novca. Prema dostup­nim informacijama, nekoliko je velikih europskih građevinskih tvrtki lobiralo u Bruxellesu da se Kinezima onemogući ulazak na hrvatsko tržište. 

Sada se čuju i argumenti da će u slučaju da se gradnja povjeri Kinezima biti i posljedica za hrvatsku građevinsku operativu, koja je ionako u velikim teškoćama. Naime, Kinezi će svakako, s cijenama koje su dali, pokušati angažirati što više svojih radnika. Isto tako konstrukciju mosta, kako bi izbjegli platiti PDV za čelik, nastojat će raditi u Kini i kao poluproizvod dovesti u Hrvatsku. To bi značilo da će proračun ostati bez milijuna, a hrvatski građevinari bez posla. Jer, ako prihvate cijene iz kineske ponude kao podizvođači, redom će propasti. Istovremeno, u Strabagu iznose podatke koji ukazuju da je ta firma velikim dijelom i hrvatska, jer zapošljava mnogo domaćih ljudi, a s Kinezima u aranžmanima kada su bili podizvođači nemaju dobro iskustvo.

Po novom planu, početak radova očekuje se na proljeće i, naravno, novo, treće svečano otvaranje radova. Valjda i posljednje, jer to bi trebalo značiti da će most konačno i biti izgrađen. Novo obećanje je – 2021. godine.

25. travanj 2024 18:33