StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPANEL DISKUSIJA ZA MLADE U LAZARETIMA

Znate li što to znači „biti Europljanin“?

Piše d.v.
8. veljače 2018. - 15:52

U Lazaretima je u okviru programa Info-centra za mlade Dubrovačko-neretvanske županije u četvrtak 1. veljače održana panel diskusija Što to znači „biti Europljanin“?.
Panelisti dr.sc. Miro Kovač, predsjednik Odbora za vanjsku politiku Hrvatskoga sabora i međunarodni tajnik HDZ-a te Ines Sabalić, voditeljica Ureda Grada Zagreba u Bruxellesu, novinarka, urednica i kolumnistica, osvrnuli su se na svoj život, rad i studij u nekoliko država Zapadne Europe, kada su razvili osjećaj pripadnosti zajedničkom europskom kontinentu. Oboje su zaključili kako se upravo tijekom boravka u inozemstvu najbolje nauči voljeti, ali i puno objektivnije sagledavati vlastita domovina. Osim važnosti da se ustraje na ispunjavanju životnih planova, Miro Kovač je naglasio i važnost poznavanja stranih jezika, dok je Ines Sabalić izjavila kako svi skupa možemo biti sretni što smo dio Europe, odnosno što uživamo sve privilegije Europe o kojima „veliki dio svijeta može samo sanjati“.
Odgovarajući na pitanje jednog učenika je li moguć zajednički europski građanski identitet, Kovač je istaknuo važnost izbora za Europski parlament, kojega smatra „najdemokratičnijim tijelom Europske unije“. Sabalić je zaključila da lokalni, nacionalni i europski identiteti nisu „nešto što se može međusobno razdijeliti kao da je odrezano nožem“, nego da je riječ o fluidnim i višeslojnim aspektima života. Oboje su se složili da su zajedničke vrijednosti poput ljudskih prava nešto što najviše ujedinjuje Europljane. Predsjednica Europskog doma Dubrovnik i moderatorica diskusije Adriana Kremenjaš-Daničić je ustvrdila da je zajednički europski identitet najvidljiviji kroz kulturu, a kao zorne primjere navela je Orlanda ili Rolanda, srednjovjekovnog franačkog junaka poznatog diljem Europe, i svetoga Vlaha ili Blaža, koji Dubrovnik s ostatkom Europe povezuju u jednu kulturnu cjelinu.
Mladi sudionici panel diskusije, većinom učenici Gimnazije Dubrovnik, na kraju su dobili blokove Europskog doma Dubrovnik s korisnim informacijama o mobilnosti mladih u Europi kroz program Erasmus+.

20. travanj 2024 08:31