StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDIGITALIZACIJA JAVNE UPRAVE

KLIKOM DO PRIJAVE Aplikacija E-novorođenče puštena u uporabu

Piše PSD.
31. siječnja 2018. - 20:47

Usluga E-novorođenče, aplikacija za prijavu novorođenog djeteta unutar sustava E-građanin, danas je i službeno puštena u rad. Riječ je o usluzi koja omogućuje prijavu djeteta digitalnim putem s bilo kojeg mjesta pomoću osobne elektroničke iskaznice.

Dva su načina prijave djeteta - prvi, odlazak u matični ured, što je usluga za roditelje koji se ne koriste sustavom E-građanin, a za sve ostale drugi način je aplikacija E-novorođenče, dio unutar sustava E-građanin, kojom se uz nekoliko klikova i e-osobnu iskaznicu novorođeno dijete prijavljuje s bilo kojeg mjesta. 

Aplikacijom je obuhvaćen upis djeteta u maticu rođenih i evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta, podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore i dostavu podataka u Državni zavod za statistiku. Iako je sustav danas službeno pušten u rad, sustav se polako počeo koristiti već 9. siječanja i do danas ga je koristilo preko dvije tisuće građana. 

Osim što će se roditeljima zaista skratiti muke u prvim tjednima djetetovog rođenja i šetanja po uredima i šalterima, uštedjet će se taksene pristojbe i na svakoj prijavi , iz ministarstva procjenjuju oko 1,6 milijuna kuna. Sustavom E-građanin zasad se koristi preko pola milijuna građana, a u izradi je i projekt kompletne digitalizacije javne uprave, koja bi građanima, jednom kad krene s radom, mogla pristedjeti puno novaca, sati jurenja po šalterima i papirologije. 

20. travanj 2024 04:04