StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOGOĐENI STARIJI I TRUDNICE

Povećao se broj slučajeva listerioze. Koje su namirnice najčešće kontaminirane?

Piše SR
29. siječnja 2018. - 11:59

Broj oboljelih od listerije povećao se u dvjema populacijskim skupinama: kod osoba starijih od 75 godina i žena u dobi od 25 do 44 godina, od kojih je oko polovice povezano s trudnoćom, objavila je Hrvatska agencija za hranu (HAH). Podatke su dobili od Europske agencije za sigurnost hrane za razdoblje od 2008. do 2015. godine.

Listeria monocytogenes je bakterija kojom se najčešće zarazi kontaminacijom hrane.

"Zaključci EFSA-inih stručnjaka ukazuju na to kako je veća učestalost listerioze među starijim osobama, vjerojatno povezana s povećanjem broja ljudi starijih od 45 godina koji su imali određene zdravstvene poteškoće, poput dijabetesa i karcinoma. Porast potrošnje hrane spremne za konzumaciju i poboljšan sustav praćenja u pojedinim državama članicama, također su pridonijeli ovom trendu. Većina ljudi oboljela je nakon konzumiranja hrane spremne za konzumaciju poput dimljene ribe, toplinski obrađenog mesa te mekih i polutvrdih sireva. Međutim, druge vrste hrane, poput pripremljenih salata, također mogu dovesti do pojave oboljenja", objavljuje HAH.

Trećina slučajeva listerioze posljedica je rasta bakterije L. monocytogenes u hrani pripremljenoj i pohranjenoj u hladnjaku kod kuće. Takva procjena naglašava važnost pridržavanja dobre higijenske prakse, poput poštivanja preporučenih temperatura i vremena pohrane. Međunarodne organizacije, kao što je WHO, savjetuju da hranu treba pohraniti u hladnjak na temperaturu ispod pet Celzijevih stupnjeva. Važno je, upužuju iz HAH-a, pridržavati se pravila dobre higijenske prakse, tzv "4O": operi, odvoji, obradi, ohladi.

Kako navode iz zavod az ajavno zdravstvo, bolest u početku nalikuje gripi, pa se javljaju visoka tjelesna temperatura, glavobolja, malaksalost i bolovi u tijelu, a mogu se javiti mučnina i proljev, bolest sa zahvaćanjem središnjeg živčanog sustava, itd, a osobito je opasna kod trudnica  jer može doći do pobačaja, mrtvorođenja, prijevremenog poroda i teške bolesti novorođenčeta.

Lani je, primjerice, Ministarstvo poljoprivrede povuklo s tržišta dimljenu pastrvu i gurmansku kobasicu zaraženu listerijom.

23. travanj 2024 10:41