StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetZBOG NOVIH METODA LIJEČENJA NAJTEŽIH BOLESTI

Potražnja medicinskog canabisa veća od ponude

28. siječnja 2018. - 12:16

Novo tržište lijekova na bazi canabisa se pokazalo kao tržište s višemilijunskim prometom u eurima: medicinski canabis je, naime, otkriven kao rješenje bolova za mnoge pacijente. Međutim, pacijenti, uvoznici i proizvođači lijekova na bazi canabisa sada imaju istovjetan problem: nedostaje canabis.

Kako javlja Deutsche Welle, medicinska praksa širom svijeta pokazuje kako se kanabis sve više koristi za liječenje. Od ožujka prošle godine teško oboljeli pacijenti kanabis u mnogim zemljama Europske unije, pa i u Njmečačkoj, mogu u ljekarnama kupiti na recept. Istraživanja su pokazala da kanabis ublažuje bolove teško oboljelih pacijenata, a pomaže i protiv mučnine te nedostatka apetita kod osoba oboljelih od najtežih poznatih bolesti kao što su karcinom i HIV-oboljele osobe. No, valja naglasiti kako djelovanje kanabisa još nije potpuno istraženo.

Troškove liječenja kanabisom sve više pokrivaju i zdravstvena osiguranja, ali recepte za farmaceutski kanabis liječnici smiju prepisati samo teško oboljelim pacijentima i to ako mogu dokazati da alternativne terapije ne pomažu. Prema regulativi sve većeg broja EU-zemalja, zdravstvena osiguranja koja su do sada troškove preuzimala samo u određenim situacijama, sada su obavezna preuzeti troškove terapije kanabisom. Ali, dvojbe još postoje te u Njemačkoj npr. vodeća i najveća zdravstvenaosiguranja još odbijaju preuzeti troškove za oko dvije trećine slučajeva.

Probklem je postala cijena lijeka: za samo 5 grama canabisa u ljekarnama širom pacijenti plaćaju više od 125 eura, a situacija je na tržištu dijelom kaotična: samo u prvih šest mjeseci prošle godine na recepte je izdato više od 10.600 pakovanja canabisa, a količine koje se daju na recepte vrtoglavo rastu. Primjerice; u ožujku je izdato samo 560 recepata, a tri mjeseca kasnije, u lipnju, već oko 5.000 recepata čije troškove pokrivaju zdravtsvena osiguranja.

Stoga se već javljaju slučajevi nestašice lijekova od canabisa.

U Europskoj Uniji trenutačno postoji samo jedan proizvođač medicinskog canabisa, u Nizozemskoj. On bi trebalo pokriti rastuću potražnju za farmaceutskim kanabisom u čitavoj Europi, što je teško moguće jer su taj lijek potcjenjivali širom EU. S druge strane Atlantika, u Kanadi i SAD liječenje canabisom je postalo veliko tržište. Slično je i u Izraelu. Na zapadnoj je hemisferi glavni izvoznik canabisa postala upravo Kanada, ali proizvođači često ne mogu isporučiti dovoljne količine farmaceutskog canabisa koji da bi se mogao iskoristiti mora biti najbolje kvalitete.  Uz to, farmaceutska je industrija pod lupom javnosti jer je u znatnom dijelu javnosti uvriježeno mišljenje da se medicinski canabis zloupotrebljava na račun zdravstvenih osiguranja, a nisu rijetke ni tvrdnje "stručnjaka" kako uvoz canabisa može poticati kriminal i trgovinu narkoticima, uslijed čega bi sve moglo izmaći kontroli.

Hrvatska imaizvrsne uvjete za proizvodnju medicinskog canabisa, ali nadležni malo čine kako bi se na vrijeme uključili u milijune eura vrijedan biznis pred kojim je, ističu mnogi medicinski stručnjaci, istinska budućnost. Trebamo li čekati da nas preteknu manje ali snalažljivije i poslovno s(p)retnije države u susjedstvu?   

23. travanj 2024 20:27