Vijesti Hrvatska i svijet

ZELENA AKCIJA POZIVA MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA NA HITNO PROVOĐENJE MJERA

Donesena prva europska strategija za borbu protiv plastike!

ZELENA AKCIJA POZIVA MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA NA HITNO PROVOĐENJE MJERA

Zelena akcija pozdravlja donošenje prve europske strategije za plastiku. Ova će strategija natjerati neodgovorne države članice da provedu niz mjera za eliminaciju dijela plastike iz našeg okoliša i društva, iako je potrebna puno opsežnija borba protiv svih oblika plastike, javljaju u priopćenju. Europska komisija je strategiju objavila u utorak, 16. siječnja, a njezini glavni ciljevi su smanjenje potrošnje plastike za jednokratnu upotrebu, ograničavanje uporabe mikroplastike te proizvodnja ambalaže koja će se moći u potpunosti reciklirati do 2030. godine.

Donesenom strategijom unaprijedit će se način na koji se proizvodi dizajniraju, proizvode, upotrebljavaju i recikliraju u EU. Rezultati strategije uključivali bi mogućnost potpunog recikliranja te smanjenja uporabe jednokratne plastične ambalaže, kao i mogućnost ograničavanja uporabe određenih plastičnih proizvoda za jednokratnu uporabu. Osim toga, rezultati bi trebali biti i stvaranje pravila za biorazgradivu i kompostabilnu plastiku te zabrana oxo-plastike (koja bi trebala biti biorazgradiva, ali se razbija u sitne komadiće i ostaje u okolišu).

"Nova strategija jasan je signal državama članicama da hitno moraju provesti konkretne mjere za drastično smanjenje potrošnje i proizvodnje plastike“, poručio je Marko Košak, voditelj Programa Gospodarenje otpadom u Zelenoj akciji te dodao: „Pozivamo Ministarstvo okoliša da ne odugovlači i hitno provede konkretne mjere. To uključuje zakonske izmjene te edukativne i ekonomske mjere kojima će utjecati na preorijentaciju građana i proizvođača plastike na održivu i efikasnu alternativu. Ona je već razvijena, ali nedovoljno rasprostranjena i trenutno preskupa - poput materijala koji se mogu višekratno koristiti ili u potpunosti kompostirati".

Konkretna mogućnost borbe protiv plastike jest provedba mjera destimuliranja potrošnje kroz naplatu ili zabranu svih vrsta plastičnih vrećica, destimuliranje proizvodnje kroz takse za proizvođače plastike i ekonomski poticaji za proizvodnju održivih rješenja poput kompostabilnih vrećica i ambalaže.

"Napokon se uviđa da je plastika materijal koji ima golem negativan utjecaj na okoliš i društvo te da nije potreban s obzirom na dostupne održive alternative. Žao nam je što je EU tek sada to shvatila i nije bila još ambicioznija, ali pozdravljamo donošenje ove strategije. Pozivamo na njenu hitnu provedbu u praksi, kao i nadogradnju kroz naredne godine jer još ima puno prostora za intenzivniju borbu protiv plastike", zaključio je Košak.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo
Članovi konavoskog HSS-a su na sinoć održanoj redovnoj Izbornoj skupštini birali novo vodstvo stranačke općinske...
Konavoski HSS izabrao novo stranačko vodstvo

'Važno je razumjeti same sebe'

'Važno je razumjeti same sebe'
Feniks, udruga za zaštitu djece, mladih i obitelji organizira još jednu u nizu interaktivnih besplatnih radionic...
'Važno je razumjeti same sebe'

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje

Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje
Provedenim kriminalističkim istraživanjem policijskih službenika Policijske postaje Dubrovnik 55-godišnjakinja s...
Na Dan zaljubljenih okrala dvije Irkinje