StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetNAKOIN TRUMPOVE NAJAVE NAGRADE ZA FAKE NEWS

CPJ izabrao najveće ugnjetavače medija

14. siječnja 2018. - 11:19

Nakon što je predsjednik SAD-a Donald Trump na Twitteru najavio dodjelu nagrada za “fake news”, Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je kao odgovor na tu najavu, objavio na svojoj web- stranici dobitnike nagrada za najveće ugnjetavače medija.
 
-U jeku javne rasprave o lažnim vijestima i obavještenju predsjednika Trumpa na Twitteru o njegovoj planiranoj ceremoniji dodjele nagrada za lažne vijesti, CPJ je prepoznao svjetske lidere koji čine sve kako bi napadali štampu i umanjili vrijednosti koje podržavaju slobodu medija- ističu iz Komiteta za zaštitu novinara te dodaju: -Izabrali smo pet lidera koji pate od ukorijenjenog straha zbog kritike i istine, do nemilosrde posvećenosti cenzuri. Ti su se lideri u svojim kategorijama veoma potrudili da utišaju glasove kritike i oslabe demokraciju. 
 
Pobjednik u kategoriji “Najosjetljiviji na kritiku” je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, a odmah iza njega je Donald Trump. Erdogan je “pobjednik” i u kategoriji “Najveća upotreba antiterorističkih zakona protiv medija”, a u toj kategoriji prati ga egipatski predsjednik Abdel Fattah el-Sisi.
U kategoriji “Najveći pritisak na medije” pobjednik je kineski predsjednik Xi Jingping, a slijedi ga ruski predsjednik Vladimir Putin.
U kategoriji “Najveće nazadovanje u slobodi medija”, pobjednica je predsjednica Mijanmara Aung San Suu Kyi, a u stopu je prati poljski predsjednik Andrzej Duda.
Nagradu za najveće ukupno postignuće u globalnom smanjivanju medijskih sloboda osvojio je predsjednik Donald Trump.

18. travanj 2024 20:50