Vijesti Hrvatska i svijet

E-NOVOROĐENČE: Nema više 'obijanja' šaltera, dijete možete prijaviti u Matičnom uredu, a uskoro i preko interneta

Prva faza uvođenja prijave djeteta putem e-Novorođenče usluge, stupila je na snagu, i roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta sve potrebno mogu obaviti na jednom mjestu, u matičnim uredima diljem Hrvatske, priopćilo je Ministarstvo uprave RH. Sukladno najavama ministra uprave Lovre Kuščevića, roditelji koji prijavljuju rođenje djeteta od 9. siječnja 2018. sve potrebne prijave mogu obaviti u matičnom uredu.

Nova usluga koja je dostupna u svim matičnim uredima u Hrvatskoj, roditeljima omogućava upis djeteta u maticu rođenih, upis djeteta u evidenciju državljanstva, prijavu prebivališta djeteta na adresu roditelja, reguliranje zdravstvenog osiguranja djeteta te podnošenje zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Uvjerenje o prebivalištu djeteta roditelji mogu dobiti odmah po završetku upisa u matičnom uredu, dok će HZZO u roku od 15 dana dostaviti zdravstvenu iskaznicu djeteta na adresu prijave prebivališta te nakon odobrenja zahtjeva za dobivanje jednokratne novčane potpore u roku od 45 dana isplatiti novčanu potporu na račun roditelja. Do kraja siječnja putem sustava e-Građani omogućit će roditeljima prijavu rođenja djeteta putem Interneta, kako bi roditelji iz vlastitog doma bili u mogućnosti prijaviti bebu jednako kao i u matičnom uredu. 

"Prijavom rođenja djeteta putem sustava e-Građani (Interneta) roditeljima će se putem osobnog korisničkog pretinca (OKP) dostaviti: elektronički zapis iz matice rođenih za dijete (odmah po odobrenju upisa), elektronički zapis iz evidencije državljanstva za dijete (odmah po odobrenju upisa), Uvjerenje o prebivalištu za dijete (odmah po odobrenju upisa), potvrdu o prijavi na zdravstveno osiguranje (u roku od 5 dana) i poveznicu na tiskanicu prijave (Tiskanica T2), potvrdu o odobrenom/odbijenom zahtjevu za isplatu jednokratne novčane potpore za novorođeno dijete (u roku od tjedan dana)", dodaju iz Ministarstva.
Projekt je razvilo Ministarstvo uprave u suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova RH i Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje, i prema njihovoj procjeni novom uslugom građani će uštedjeti više od 100 tisuća sati koje bi proveli obilazeći šaltere, 40 kuna takse koje su dosad davali u Matičnom uredu, a na godišnjoj razini taj se oiznos penje na 1,6 milijuna kuna. Prijave u sustav e-novorođenče moći će se obaviti već od kraja ovog mjeseca, pa iz ministarstva pozivaju građane da se uključe u sustav E-Građani i sebi olakšaju život.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije