StoryEditorOCM

Pelješki most na čekanju nakon poteza nepoznate tvrtke s nula kuna prihoda

Piše jutarnji.hr
6. prosinca 2017. - 14:54

Tvrtka Lipov Gaj iz Zagreba, registrirana za Savjetovanje u vezi s poslovanjem i ostalim upravljanjem, podnijela je žalbu na dokumentaciju za nadzor nad izgradnjom mosta Kopno - Pelješac s pristupnim cestama. Na taj način je, do odluke Državne komisije za kontrolu javne nabave o žalbi, zaustavljen proces izbora tvrtke za nadzor radova, a bez koje ne mogu početi radovi na ovom kapitalnom projektu. Procijenjena vrijednost radova je 53,5 milijuna kuna, piše jutarnji.hr.

Nakon što je objavljena žalba, u građevinskim krugovima je nastalo veliko čuđenje jer tvrtka Lipov Gaj nije poznata kao tvrtka koja se bavi ovim poslovima. Odmah se pojavila i špekulacija da je žalba podnijeta u ime neke velike tvrtke koja želi kupiti vrijeme i na neko vrijeme zaustaviti natječaj. Ivan Mandić, vlasnik tvrtke Lipov Gaj, to oštro demantira. “Zanima nas ovaj posao i imamo partnere s kojima želimo raditi. Svjestan sam da će se oko ovoga dići prašina, ali mi za nikoga ne radimo. To je sve što vam mogu reći jer mi zakon ne dozvoljava bilo kakve komentare dok traje žalbeni postupak”, kazao je Mandić za jutarnji.hr.

Prema dostupnim informacijama, u žalbi tvrtke tvrtka Lipov Gaj se tvrdi kako je rok za dostavu ponuda trebao biti 21. 12. u ponoć, a ne u 10 sati ujutro kako stoji u dokumentaciji. Nadalje, navodi se da dokumentacija nije precizna jer su u njoj dva stavka koji opisuju isto traženje pa nije jasno koji je točan. Također se prigovara kako su Hrvatske ceste trebale tek osam dana nakon što je DKOM objavio rješenje o prvoj žalbi za objaviti izmijenjeni tekst natječaja, a ne već nakon dva dana kako je učinjeno.

Prema navodima u sudskom registru, tvrtka Lipov Gaj je osnovana u studenome 2016. godine s temeljnim kapitalom od 10 kuna. Prema dostupnim podacima, prošle je godine imala prihod od nula kuna. Svi ovi podaci naše sugovornike su podsjetili na slučaj malo poznate tvrtke Snaga vjetra iz Splita koja je prošle godine žalbom na nekoliko mjeseci zaustavila provedbu natječaja za izbor izvođača radova Pelješkog mosta.

Zbog ovih žalbi Hrvatske ceste ove godine neće uspjeti izabrati tvrtku za nadzor radova na mostu Pelješac. Natječaj je raspisan još 29. rujna, a rok za predaju ponuda je bio 30. listopada, ali sad je sve prolongirano. Nakon što ponude za nadzor radova na Pelješkom mostu konačno budu otvorene, slijedi njihova evaluacija u Hrvatskim cestama, a to će potrajati najmanje mjesec dana. Nakon toga treba očekivati nove žalbe, a DKOM-u u pravilu treba oko dva mjeseca za njihovo rješavanje, stoga bi ugovor s nadzornikom radova na mostu mogao biti potpisan tek negdje u ožujku ili travnju sljedeće godine.

19. travanj 2024 20:10