StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRŽIŠNA INSPEKCIJA BiH

POZOR: Opasno gorivo, miješaju ga s uljima i razređivačem!

26. rujna 2017. - 15:40

Svim vozačima koji zbog nemale uštede znaju u susjednoj Bosni i Hercegovini, osobito u Republici Srpskoj BiH natočiti gorivo u rezervoar svojih vozila, prenosimo iz tamošnjih medija upozorenje kako je akcija Tržišne inspekcije utvrdila da tvrtke koje se bave distribucijom goriva pribjegavaju miješanju svih vrsta goriva s razređivačima i raznim uljima kako bi dobili na količini goriva te tako nelegalno zaradili.
 
Tamošnji inspektori ističu kako su distributeri dobro organizirani tako da distributeri iz Republike Srpske BiH bazna ulja koja miješaju s naftom uvoze preko graničnih prelaza u Federaciji BiH i obrnuto. Na benzinskim pumpama inspektori su utvrdili višak eurodizela, a manjak baznih ulja iz čega su utvrdili osnovanu sumnju da su ih pojedinci, vjerojatno uz znanje vlasnika crpki za gorivo, nedozvoljeno miješali. Time su štedjeli čak 0,55 KM (oko 2 kune) po litri samo na trošarinama!

Kontrole su pokazale kako je u posljednje vrijeme na području BiH naglo porastao uvoza tzv. bijelog špirita koji se koristi kao razređivač boja i lakova. Stoga distributeri svih vrsta goriva predlažu da "država, umjesto na gorivo, uvede trošarine i na te proizvode kako bi se tržište goriva vratilo na ove proizvode i tržište vrati u legalne tokove jer će i dalje iz Proračuna BiH nestajati milijuni KM". O šteti koja može nastati na pogonskom motoru osobnih vozila ne treba ni govoriti, a popravak koji će biti nužan svakako je višestruko skuplji od uštede koju je moguće osvariti "tankanjem" jeftinijeg goriva u susjednoj državi.

Prošle godine, tržišni inspektori su u susjednoj BiH organizirali dvije opsežne kontrole ali, tipično za BiH, tamošnje Tužilaštvo još uvijek nije podiglo optužnicu protiv 13 uhićenih u akciji kodnog naziva “Kolt” kojom je država oštećena za milijune KM.

18. travanj 2024 22:08