Vijesti Hrvatska i svijet

POREZ NA NEKRETNINE

Pogledajte što je ministar Marić rekao o odgodi

POREZ NA NEKRETNINE

Od 1.1.2018. godine neće stupiti na snagu najavljivani Porez na nekretnine koji je u javnosti izazvao pravu buru negodovanja. Ministar financija Zdravko Marić je za RTL najavio kako će u četvrtak na sjednici Vlade Hrvatskom Saboru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o lokalnim porezima u kojem će stajati da se primjena novog Zakona o porezu na nekretnine odgađa – kazao je za RTL Marić. Još jednom je naglasio kako je on 'prvi protiv uvođenja bilo kakvog novog poreza'.
- Ovo nije ni bio zamišljen kao novi porez, to je bio sastavni dio cjelokupne porezne reforme koju, ne samo riječima nego i djelima, smo pokazali kako vidimo porezni sustav. Dakle, zagovaratelj sam reda, a ne nereda, zagovaratelj sam unaprijeđenja i veće pravednosti u poreznom sustavu a kroz poreznu reformu mi smo rasteretili hrvatsko gospodarstvo i građane za preko dvije milijarde kuna - kazao je Marić.

U četvrtak će, kazao je, biti saopćeni svi detalji o porezu, te dodao kako će biti prilike o tome još dosta razgovarati. Budući se odgađa Porez na nekretnine i dalje ostaju komunalna naknada, spomenička renta i porez na kuće za odmor.
- Neki su govorili kako novi porez daje preveliku samovolju gradonačelnicima i načelnicima. Situacija je i danas takva. Imate situaciju da se vrijedost boda odnosno komunalna nakada značajno razlikuje od grada do grada. Uzmite četiri najveća grada u RH, usporedba komunalna naknada nekretnine od 100 metara kvadratnih u jednom je gradu 55 kuna u drugom 125 kuna. U jednoj županiji imate grad i općinu geografski relativno blizu grad naplačuje komunalnu naknadu za nekretninu od 100 metara četvornih 15 kuna a općina 210. Razlika je značajno velika – kazao je ministar.

Budući bi prihod od novog poreza bio nenamjenski a ne kao do sada isključivo namjenski za održavanje komunalne infrastrukture, ministar se osvrnu i na kritike kako će sada primjerice gradonačelnik prihodom od poreza moći kupiti novi automobil.
- Ja kažem neće zato što će to svi građani primijetiti, građani trebaju primijetiti da gradonačelnik s novim prihodima može izgraditi vrtić, može sufinancirati europske fodovne za nekakve važnije projekte u gradu odnosno općini – rekao je Marić te dodao:
- Porez na nekretnine se dovodio u svezu s onim kakav je bio predlagan 2012. Tu se stvorilo dosta spekulacija pa i neistina u javnom prostoru. Ova Vlada je vrlo jasno rekla da ne planira uvoditi vrijednosni porez na nekretnine. Mi smo krenuli od postojećeg sustava i rekli idemo ga unaprijediti jer nije pravedno da imate dvije nekretnine jednu izgrađenu prije 50, a jednu prije 5 godina i one plaćaju isto – kazao je ministar Marić za RTL Danas.

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Vozio vepra na prtljažniku

Vozio vepra na prtljažniku
Na benzinskoj stanici u Neumu neobičan prizor - pravi pravcati vepar na prtljažniku starog mercedesa. Očito da z...
Vozio vepra na prtljažniku

Najnovije