StoryEditorOCM
DubrovnikRJEŠENJEM VRHOVNOG SUDA RH

Morinaj ostaje u ekstradicijskom zatvoru, spis vraćen na ponovno odlučivanje

11. kolovoza 2017. - 17:55

Vrhovni sud Republike Hrvatske je, odlučujući po žalbi na rješenje Županijskog suda u Dubrovniku o tome kako su ispunjeni uvjeti za izručenje albanskog državljanina Ismaila Morinaja Republici Srbiji, tremeljem čijeg je tzv. crvenog naloga Interpolu Morina tijekom srpnja i uhićen nakon ilegalnog prelaska crnogorsko- hrvatske granične crte, odlučio vratiti spis na ponovno odlučivanje dubrovačkom Županijskom sudu.

Razlog rješenja prema kojem VS RH nije ni razmatrao odluku Županijskog suda jest stav kako se u obrazloženju niti u izreci rješenja nigdje ne navodi činjenični opis djela (koji, doduše, nije nužni dio izreke) te se ne mogu provjeriti očito paušalni navodi iz obrazloženja o postojanju obostrane kažnjivosti, o tome da zastara nije nastupila i da ne postoje druge zapreke za izručenje. Ispitujući rješenje na koje je podnesena žalba VS RH je utvrdio da je dubrovački Županijski sud kao sud prvog stupnja "počinio bitne povrede odredaba kaznenog postupka jer se pobijano rješenje ne može ispitati, budući da je izreka rješenja nerazumljiva i jer u obrazloženju nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama."

Dakle, u obrazloženju rješenja nisu navedeni razlozi o svim odlučnim činjenicama, neovisno o tome što se sve ove okolnosti u vezi načina i vremena počinjenja kaznenog djela mogu utvrditi iz postojeće dokumentacije koja je u spisu Ismaila Morine. Naime, sve odlučne okolnosti svakako trebaju biti navedene u rješenju kao samostalnom aktu koji po pravomoćnosti proizvodi određene pravne posljedice i na temelju kojeg ministar pravosuđa donosi konačnu odluku o mogućem izručenju ili neizručenju tražene osobe. Prema tome, zaključuje Vrhovni sud RH, "kako sud prvog stupnja nije u obrazloženju rješenja iznio razloge o svim odlučnim činjenicama, rješenje se ne da ispitati, čime je počinjen daljnji oblik postupovne povrede iz naprijed citirane zakonske odredbe".  

Inače, istodobno s postupkom pred Vrhovnim sudom RH paralelno, ali neovisno o sudskom postupku, traje postupak odlučivanja o dodjeli azila u Republici Hrvatskoj. Morina je zatražio taj azil kratko nakon uhićenja, a po tom je osnovu već obavio razgovor s nadležnim državnim tijelima koji su ga posjetili u dubrovačkom zatvoru gdje čeka na odluku o svojoj sudbini.

23. travanj 2024 14:14