StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTRAŽE OTVARANJE MALOG GRANIČNOG PRIJELAZA VUKOV KLANAC

NEUM Prosvjednici blokirali granicu na desetak minuta

Piše Stanislav Soldo
Foto: Nikša Duper/Hanza Media
7. srpnja 2017. - 17:13

Hrvatski jug je u petak bio potpuno odsječen od ostatka Europske unije. Tih desetak minuta koliko je na temperaturi plus 35 stupnjeva trajao prosvjed stanovnika Neuma, koji traže da im se za neometan prolazak otvore „mali“ granični prijelazi Vukov klanac prema Metkoviću i Imotica prema Dubrovniku onima koji su se zatekli na Jadranskoj magistrali i graničnim prijelazima Kleku i Bistrini značio je čitavu vječnost. Domaći ljudi u koloni vozila znali su o čemu se radi dok su se stranci pobojali se da je posrijedi prometna nesreća.

Na vrućini nije bilo nimalo ugodno čekati u koloni dugoj nekoliko kilometara koja se spojila od Kleka točnije uvale Moračna pa do Bistrine.

A stanovnici Neuma traže otvaranje Vukova klanca i Imotice za međunarodni promet ili pak slobodna prolaz lokalnom stanovništvu iz Neuma, Dubrovačkog Primorja ili Pelješca da bi se izbjegle ovakve situacije, kilometarske kolone i višesatna čekanja na četiri granične kontrole (dvije na Klekun i dvije na Bistrini). Kontrole su inzenzivnije otkako je EU uvela stroža pravila na svojim vanjskim granicama što dodatno otežava komunikaciju stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije.

- Neum je zatvoren i izoliran grad. Na granicama čekamo po dva tri sata. Ne možemo otići u Metković ili Dubrovnik. Djeca nam kasne u školu. Neka vidi čitava Hrvatska kako je nama u Neumu, katala je Zora Buntić koju smo zatekli među prosvijednicima.
Sa njome se složio i predsjednik Općinskog vijeća Neuma, Vinko Sentić. Općinsko vijeće je donijelo jednoglassnu odluku da se blokira magistrala kako bi se otvorili granični prijelazi Imotica i Vukov Klanac.

Da se otvori Vukov Klanac i Imotica traže i stanovnici doline Neretve, koji su jednako kao i Neumljani ugroženi zbog kilometarskih kolona na granicama. Veliki problem je odlazak u Dubrovnik u bolnicu posebno kada je pacijent životno ugrožen. Primjerice, Hitna pomoć nikada ne zna na što će naletjeti na četiri granične kontrole na Kleku i Bistrini. Zapravo nije problem sama granična kontrola jer policija i Hrvatska i BiH ima razumijevanja već je problem doći do granice kada je kolona duga dva kilometra. Zato bi i Neretvanima spas bio otvaranje Vukova klanca i Imotice pa da se iz Metkovića starom cestom preko Zažablja dođe do neuma te nastavi dalje preko Imotice i Topola i supsti na most na Bistrini. Tako bi se izbjeglo stajanje u koloni. Za pretpostaviti je da bi te alternativne pravce koristili samo lokalni stanovnici budući je to za strance prekopmlicirano a ni ceste ne bi mogle podnijeti intenzivan promet.



 

17. travanj 2024 18:07