StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetTREĆI DAN GORI U PRIMORJU

FOTO/VIDEO: Vatra došla iznad Čepikuća, vatrogascima nakon teške noći pomažu dva kanadera

Piše PSD.
4. srpnja 2017. - 18:56

Vatrogasne postrojbe i DVD-i od Konavala do Mljeta i Pelješca uključne su u gašenje požara u Dubrovačkom primorju koji traje već treći dan. Vatrogasci brane kuće u Čepikućama gdje je vatra došla iznad sela i širenje vatre prema Točioniku, kaže Ivo Franušić zapovjednik JVP Dubrovačko primorje. - Na terenu je osamdesetak vatrogasaca sa 20 vozila, raspoređeni su po zaseocima, a pomažu im i dva kanadera. Branimo kuće, lokalne ceste i da požar ne 'prebaci' preko magistrale – kaže Franušić. Županijski vatrogasni zapovjednik Stjepan Simović dodaje da je iza vatrogasaca teška noć borbe s vatrom nošenom burom. Sve su ceste otvorene, ali je zadimljenost terena velika što otežava i posao kanaderima koji su jutros došli u pomoć vatrogasnim postrojbama. Izgorjelo je oko 350 hektara površine, uglavnom niskog raslinja i trave, kaže Simović.

Dva Canadaira CL-415 Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne „Pukovnik Mirko Vukušić“ iz Zemunika, angažirana su i danas, u utorak, 4. srpnja 2017., u gašenju požara na lokaciji Trnovica-Čepikuće kod Stona u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.


Ovo je drugi dan zaredom kako na istom požarištu djeluju zračne protupožarne snage. Tijekom jučerašnjeg dana tri Canadaira CL-415 ostvarila su 24 sata naleta izbacivši više od 730 tona vode na požarište.


Od početka ovogodišnje protupožarne sezone (1. lipnja) zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 25 požarišta (10 u Šibensko-kninskoj, 8 Splitsko-dalmatinskoj, 4 u Dubrovačko-neretvanskoj, 2 u Zadarskoj te 1 u Ličko-senjskoj županiji), izvijestili su iz MORH-a.

20. travanj 2024 08:07