StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŽUPAN I DUBROVAČKI GRADONAČELNIK SASTALI SE SA PREMIJEROM I PREDSJEDNIKOM HRVATSKOG SABORA

FOTO: Prioritet je zračna povezanost sa Zagrebom obzirom da su Dubrovčani za CA građani drugog reda

Piše Anton Hauswitschka
1. srpnja 2017. - 16:01

Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković  i predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković u Dubrovniku su održali sastanke sa gradonačelnikom Matom Frankovićem i Dubrovačko-neretvanskim županom Nikolom Dobroslavićem.

- Gradonačelnik i župan upoznali su nas s ključnim gospodarskim razvojnim, prometnim i turističkim temama. Vlada RH ima poseban afinitet prema ovom području obzirom na njegu slabu prometnu povezanost. Godinama se pozivalo na nužnost gradnje Pelješkog mosta,  a sada smo došli u fazu da će se taj projekt realizirati u narednih nekoliko godina. Most je ključan za kvalitetno povezivanje juga  Hrvatske sa ostatkom zemlje. Vrlo su ohrabrujući turistički podaci o povećanom broju turista ali i noćenja kako ovdje tako i u cijeloj Hrvatskoj te imamo velika očekivanje od ove turističke sezone. Vezano za Dubrovnik, razumijemo probleme koji dolaze sa većim brojem turista koji dolaze sa kruzera , a koji bi trebali biti u onom broju koji grad može apsorbirati, posebice jer se radi o gradu koji je pod UNESCO-ovom baštinom i zahtijeva jedan uređeniji protok gostiju.  No važno je da se grad i županija razvijaju i kao sveučilišno središte koje će privući mlade ljude – istaknuo je premijer Plenković.  Na pitanje o nedostatku radne snage u turističkom sektoru obzirom da samo u Dubrovniku trenutno nedostaje 2000 radnika, premjer je zaključio  da  unatoč rekordnom padu broja nezaposlenih u cijeloj državi, Hrvatskoj ipak nedostaje radne snage – Ove godine povećali smo kvotu za uvoz stranih radnika u deficitarnim zanimanjima no očito ćemo morati redefinirati taj broj – poručio je premijer.  Na pitanje drži li da se projekt golfa na Srđu treba smanjiti sa 310 na 100 hektara, Plenković je odgovorio kako je to stvar odluke lokalnih vlasti, no kako je u interesu da se izbjegnu  sudski sporovi te da se investitorima osigura stabilna i sigurna investicijska klima u Hrvatskoj.

Predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković istaknuo je kako je specifičnost Dubrovnika u tome što se njegov razvoj događa vrlo brzo te ga je potrebno kontrolirati. – Dio problema u Dubrovniku je posljedica njegova brzog razvoja. Potrebno je stoga naći rješenja  kako bi grad postao organiziraniji. Kao i u slučaju županije prometna povezanost je najveći problem te su nam gradonačelnik i župan izrazili zadovoljstvo razvojem situacije oko Pelješkog mosta te kako je u ovom trenutku prioritet zračna povezanost – poručio je Jandroković.  

Župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako se razgovaralo i o autocesti  kroz dubrovački dio županije, brzoj cesti između zračne luke u Čilipima i Dubrovnika  te pelješkoj brzoj cesti  ali i povezivanju otoka. – Razgovarali smo i o jako važnom projektu Centra za gospodarenje otpadom  koji je zastao te se nadam da će se njegova realizacija sada nastaviti puno brže obzirom da drugog rješenje nema. Razgovarali smo i o centru kompetencije za agrume koji želimo realizirati  u dolini Neretve i kongresnom centru u Dubrovniku – istaknuo je župan  naglasivši kako su naišli na razumijevanje predsjednika Vlade i predsjednika Hrvatskog Sabora  na probleme krajnjeg juga.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković  naglasio je kako je podrška Vlade i Hrvatskog sabora iznimno važna za Dubrovnik posebice ona koju je dobio oko problema sa zračnom linijom sa zagrebom. – Činjenica je da su građani Dubrovnika, građani drugog reda za Croatiu Airlines . Na to sam upozorio premijera i zamolio ga za intervenciju kako bi  se situacija promijenila. Dotaknuli smo se i putničkog terminala u luci Gruž obzirom da je upravljanje lukom izuzetno važno za kvalitetu života u Dubrovniku te bi Grad trebao biti aktivni sudionik  u projektu terminala – zaključio je gradonačelnik Mato Franković. 
 

20. travanj 2024 12:28