StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetJADRANSKO-MEDITERANSKA SURADNJA I SIGURNOST U JUGOISTOČNOJ EUROPI

HOTEL PALACE Andrej Plenković otvorio Dubrovnik Forum

Piše PSD.
1. srpnja 2017. - 13:34

Premijer Andrej Plenković otvorio je Dubrovnik Forum čija je tema "Jadransko-mediteranska suradnja i sigurnost u jugoistočnoj Europi". Na skupu sudjeluju: prvi potpredsjednik i ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, predsjednik Makedonije Đorge Ivanov, predsjednik Kosova, Hashim Thaci te predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

- Danas je lijep dan za Hrvatsku jer obilježavamo 4. obljetnicu od ulaska Hrvatske u Europskoj uniji što je uz članstvo u NATO-u posebno vanjskopolitičko dostignuće. Sigurnost, gospodarska i kulturna suradnja te međureligijski dijalog važne su dimenzije unutar Europe. Posebno mi je drago govoriti o sigurnosti zbog činjenice da smo nakon 15 godina u Saboru donijeli novu strategiju nacionalne sigurnosti. Današnje prijetnje su izraženije, imamo terorizam, organizirani kriminal, hibridne ratove, no, posebno moramo obratiti pozornost na terorističke napade unutar EU, kazao je premijer.

Plenković je naveo kako je vrlo važna kvalitetna umreženost europskih država te snažnija kontrola vanjskih granica. U kontekstu migrantske krize, Plenković je naveo kako je dogovor Europske unije s Turskom trajna zadaća EU-a. Prokomentirao je izlazak Ujedinjenog Kraljevstva iz Europske unije kazavši pri tome kako se referendum o tome, po njegovom mišljenju, uopće nije trebao održati. Komentirao je i stanje na Balkanu.

- Nakon 9 godina na proteklom je sastanku Europsko vijeće izrazilo kako je zadovoljno stanjem u jugoistočnoj Europi, rekao je Plenković te još jednom naglasio važnost i korist članstva u Europskoj uniji. Kao primjer je naveo povezivanje hrvatskog Sjevera i Juga, to jest Pelješki most.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković je kazao kako je proširenje članstva Europske unije na području jugoistočne Europe ključni faktor stabilnosti te je dodao kako Hrvatska podupire strategiju proširenja.

- To je strog, ali pravedan proces, zaključio je Jandroković. bLu

20. travanj 2024 17:14