StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetMEĐUNARODNA KONFERENCIJA 'EUROPSKA OBRAMBENA UNIJA – IZMEĐU POTREBE I MOGUĆNOSTI'

'Hrvatska je sigurna, ali apsolutne sigurnosti nema'

Piše Dube Marjanović Ladašić
Foto: Tonči Plazibat/HANZA MEDIA
23. lipnja 2017. - 18:01

Koji su sigurnosni izazovi u jugoistočnoj Europi, bilo je temom jednog od panela na međunarodnoj konferenciji u Dubrovniku na kojem je sudjelovalo troje ministara obrane – Damir Krstičević iz Hrvatske, Marina Pendeš iz BiH i Predrag Bošković iz Crne Gore, te član Europskog parlamenta i predsjednik Izaslanstva za odnose s BiH i Kosovom Tonino Picula.
- Koliko je ova tema sigurnosti aktualna, nema potrebe previše naglašavati. Nedavni događaji pretvorili su sigurnost i obranu iz teme o kojoj je raspravljao relativno uzak krug stručnjaka u, na žalost, pitanje od prvorazrednog javnog interesa. Sigurnost je postala jedan od prioriteta u politikama Europske unije, zbog čega ova konferencija ima za cilj ponuditi rješenja za stvaranje jedne Unije snažnije integrirane na području sigurnosti - poručio je Picula, koji je konferenciju organizirao u Dubrovniku jer je stoljećima bio mjesto dodira istoka i zapada.

'Vrlo smo aktivni'

Svjedoci smo terorističkih napada na europske metropole, strah se uvukao u sve europske države i gradove, pa i u Dubrovnik, bilo je pitanje koje smo postavili hrvatskom ministru obrane.
- Moramo biti ovo što i jesmo. Ne daj Bože da se nešto dogodi. Mi činimo sve, vrlo smo aktivni, prikupljamo sve moguće podatke, razmjenjujemo informacije u okviru susjednih država, NATO-a i Europske unije. Hrvatska je sigurna, ali apsolutne sigurnosti nema - izjavio je ministar Krstičević. - Kod pitanja terorizma, velika je odgovornost na politikama. Na nama je da razvijamo sposobnost predviđanja svih tih ugroza i razvijamo sposobnosti preventivnog djelovanja. Imamo jako puno posla upravo oko sustava sigurnosti, da bismo imali sposobnost da reagiramo u pravom trenutku. Apsolutne sigurnosti nema, teško se s time nositi. Jasno da najveću odgovornost ima država, međutim, odgovornost moramo proširiti i na građane, kako bi kroz zajednički rad smanjili ranjivost društva na te rizike – istaknuo je Krstičević.
Što se tiče statusa Prevlake, koja se u rujnu 2015. pripremala za prihvat izbjeglica, ona je danas opet otvorena za javnost i više se i ne spominje kao točka zaustavljanja na eventualnoj izbjegličkoj ruti preko Crne Gore.
- Pratimo situaciju s izbjeglicama. Želimo držati stvari pod kontrolom. Za sada, prema svim informacijama, ne očekujemo da se ta ruta otvara – rekao je ministar obrane RH.

19. travanj 2024 15:13