StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetU DUBROVNIKU ORGANIZRAN PROGRAM POD NAZIVOM 'HRVATSKO PODRUČJE-NJEMAČKI PACIJENTI'

Mediteranskom prehranom protiv dijabetesa i do boljeg zdravlja

15. travnja 2017. - 23:43

U Dubrovniku je ovoga tjedna boravila grupa Nijemaca, u okviru programa pod nazivom 'Hrvatsko područje-njemački pacijenti', kojega je osmislila Janika Ernst, savjetnica za dijabetes pri Njemačkoj klinici za dijagnostiku u Wiesbadenu. U naš grad su došli zahvaljujući susretljivosti Vesne i Slavena Ljiljanića, Dubrovčana koji već dugo godina žive u ovom njemačkom gradu. Njemačke goste, raspoložene i pune dojmova susreli smo u hoteli Argosy na Babinom kuku, gdje je organiziran program. O tome kako je došle do ove ideje ispričala nam je voditeljica grupe Janika Ernst.
- U prostorima klinike u Wiesbadenu organiziramo trodnevni program, tijekom kojega teoretski obrađujemo dvadesetak tema vezanih za dijabetes, od ishrane do oboljenja koja pacijente mogu zadesiti ukoliko ne koriste odgovarajuću terapiju. Međutim, došli smo do zaključka kako se teorija i praksa bitno razlikuju. Kada smo zajedno u klinici pokušali pronaći gdje je greška, došli smo do zaključka da je problem u tome što se pacijenti ne pridržavaju onoga što im savjetujemo tijekom predavanja. Stoga sam došla na ideju kako bi dobro bilo na licu mjesta vidjeti što pacijent radi, što jede tijekom dana, kako provodi terapiju. I evo nas u Dubrovniku, gdje smo tijekom ovoga tjedna organizirali program za pacijente koji imaju dijabetes – kaže Janika. Dodaje kako je program ostvaren zahvaljujući obitelji Ljiljanić koja je puno pomogla da se ova ideja i ostvari.
Cilj programa organiziranog za grupu koja je došla u Dubrovnik bio je i pokazati utječe li mediteranska prehrana pozitivno na oboljele od dijabetesa, što se često ističe u zdravstvenoj literaturi.
Kada su stigli u Dubrovnik pacijenti su dobili senzore i skenere na kojima se pratio utjeca mediteranske ishrane na oboljele od dijabetesa.
- Kretanjem lijepim šetnicama, sportom, zdravom prehranom u kojoj na prvom mjestu riba i maslinovo ulje postižu se puno bolji rezultati nego u Njemačkoj, gdje ishrana ima puno više masnoća i šećera – kaže Janika. Odmah nakon tri dana boravka u Dubrovniku, posebno kod pacijenata koji su nedavno dobili dijabetes, krivulja na senzorima je pokazala dobre rezultate. Uz mediteransku prehranu tijekom boravka u našem gradu o sportskim aktivnostima brinula se Vesna Ljiljanić.
Gosti iz Njemačke kojima je ovo bila prilika da uz program koji im pomaže da se što bolje nose sa dijabetesom, upoznaju i naš grad. Dojmove su podijelili s nama. Oduševljeni su s Gradom, ističu prirodne ljepote, ljubazno osoblje u hotelu, a posebno hvale čistoću koja je, kako je kazao jedan od sugovornika, s obzirom na broj gostiju na visokom nivou. Uživali su u našoj prehrani, posebno hvale to što Dubrovnik nije preizgrađen velikim kompleksima i visokim zgradama kao neki španjolski gradovi. Zanimljivo je bilo čuti i to da su naši sugovornici primijetili da je u Dubrovniku skuplje nego u drugim gradovima, a što se tiče cijene kave o kojoj se toliko govori, kažu da je ista kao u Njemačkoj. Nakon ovih sedam dana provedenih u našeg gradu bili su puni pozitivnih dojmova. Život bez stresa, puno kretanja i zdravu mediteransku prehranu, pozitivno je utjecao na njihovo zdravlje, što je i bio cilj ovoga programa.

20. travanj 2024 06:02