StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetPOČELA 5.OFEL ZNANSTVENA KONFERENCIJA

Ključna uloga korporativnog rukovođenja

Piše Ahmet Kalajdžić
FOTO: Željko Tutnjević
7. travnja 2017. - 17:32

U organizaciji Sveučilišta u Dubrovniku i CIRU-a, odnosno Centra za istraživanje i razvoj upravljanja, na dubrovačkom je Ekonomskom fakultetu počela dvodnevna OFEL međunarodna znanstvena konferencija o korporativnom upravljanju, rukovođenju i poduzetništvu. Naglasak konferencije, na kojoj sudjeluje oko 150 znanstvenika i stručnjaka iz više od 20 zemalja, su paradoksi upravljanja u postmodernim društvima te položaj i uloga lidera u postmodernoj ekonomiji.

Na konferenciji sudjeluju i zanstvenici londonske Cass Business School i američkog Rice sveučlilišta iz Houstona. Poseban partner konferencije je Academy of menagament kao vodeća svjetska znanstvena asocijacija u području menadžmenta koja će tijekom trajanja konferencije organizirati istraživačku radionicu s ciljem promocije i poticaja objavljivanja radova mladih znanstvenika iz tog područja. OFEL je najveća i najznačajnija znanstvena konferencija iz oblasti menadžmenta i korporativnog upravljanja koja ove godine obilježava mali jubilej postojanja, u kojem razdoblju je prepoznata od strane europskih i svjetskih znanstvenih krugova kao jedna od najznačajnijih u oblasti menadžmenta. Tom prilikom čulo se kako je poseban značaj konferencije činjenica da se u doba ubrzanih političkih, ekonomskih i ostalih promjena o kvalitetnom upravljanju korporacijama, čemu smo upravo svjedoci u našoj zemlji, ovisi ne samo razvoj tih korporacija nego se kroz korporativnu umreženost odražava na stanje i boljitak društava i naroda unutar kojih te korporacije djeluju.

-Na konferenciji o problemima postmodernog društva raspravljat će se o nekim od aktualnih velikih globalnih ekonomskih problema kao što su problemi nejednakosti i liderstva u tim uvjetima, ali i problem velikih lomova i krahova korporacija. Referirat ćemo se i na situacije slične onoj Agrokora. Jedna od misija ove konferencije bit će pokušaj znanstevnika da upozore koliko treba voditi računa o ekonomiji koja ima odlike postkapitalizma i da je izuzetno važno razmišljati o tome da se perspektive budućeg društva kakvog očekujemo, ne mogu temeljiti na klasičnom, tzv. predatorskom kapitalizmu- ističe predsjednik programskog savjeta OFEL-a dr. sc. Darko Tipurić te dodaje da je ključna uloga menadžmenta. Ubuduće, zemlje moraju imati drugačiji pristup poduzetništvu i voditi računa da uklone rastuću nejednakost te voditi računa da grabežljivost, lakomost i pohlepa ne budu jedini motiv djelovanja. To je moguće samo aktivnom ulogom države i griješe svi koji tvrde da je tržište isključivi mehanizam djelovanja. Ulogu mora imati tržišno socijalno osjetljivo gospodarstvo, a danas znamo da ako sve prepustimo tržištu tada nam se događaju i Agrokor, Enron, Parmalat itd. Postmodernističko drušvo je društvo i teatar apsurda i moguće ga je riješiti samo osvješćenošću društva i prevladavanjem problema te snažnom i aktivnom ulogom države.

25. travanj 2024 15:58