StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetFOTO: HDZ PREDSTAVIO KANDIDATE ZA NAČELNIKE, GRADONAČELNIKE I ŽUPANA

Andrej Plenković: Želim jednak broj glasova na biračkim mjestima za sve kandidate i liste! Odstupanje smije biti na razini statističke pogreške!

Piše Anton Hauswitschka
5. travnja 2017. - 12:43

Predsjednik HDZ-a, premijer Andrej Plenković pozdravio je u Dubrovniku kandidate za načelnike i gradonačelnike u Dubrovovačko-neretvanskoj županiji kao i kandidata za župana Nikolu Dobroslavića te kandidate za njegove zamjenike Žaklinu Marević i Joška Cebala na predstojećim lokalnim izborima u svibnju. – Pozdravaljam doajena u županiji, Nikolu Dobroslavića. Jedan čovjek teškom je mukom prepustio tu titulu – kazao  je Plenković  na predstavljanju stranačkih kandidata na krajnjem jugu aludirajući  po svemu sudeći  na HDZ-ova načelnika Konavala  Luku Kordu koji po šesti manadat na izbore izlazi kao nezavisni kandidat.  Uz Andreja Plenkovića predstravljanju kandidata osim za gradonačelnika Ploča, među ostalim nazočili su i ministri Gabrijela Žalac te Oleg Butković kao i državni tajnici Nikolina Klajić, Sanja Putica i Frano Matušić te saborski zastupnik Branko Bačić.

Šef HDZ-a posebno je naglasio ambicije HDZ-a za osvajanje vlasti u Dubrovniku i Metkoviću, te činjenicu da su kandidati u Dubrovačko-neretvanskoj županiji mahom  mladi ljudi. – Rejting na nivou države nam je jako dobar, no izbori su pravi ispit. Stoga vas pozivan na jedinstvo, političku zrelost i potporu svim našim kandidatima i listama. Želim da na svakom biračkom mjestu HDZ –ovi kandidati i liste dobiju istovjetan broj glasova. Za župana, za listu županijske Skupštine, za gradonačelnika ili načelnika te za liste gradskih ili općinskim vijeća. Razlika u broju glasova smije biti isključivo na nivou statističke pogreške. To je politika povjerenja!  – pozvao je Andrej Plenković HDZ-ovce koji su za tu priliku stigli iz cijele županije te preporučio da se pri izradi programa naglasak stavi na prometnu povezanost,  poljoprivredu i turizam.  – U lokalne izbore ulazimo sa  našom Vladom koja, evo nakon nešto više od šest mjeseci, dugovječnija od one prošle, Oreškovićeve. Ulazimo sa političkom stabilnošću u zemlji  iako se mnogi trude destabilizirati i Vladu i neke njezine ministre. No to neće ići. Ulazimo sa gospdarskim rastom i nisu slučajno rejting agencije dale Hrvatskoj bolje ocjene – istkanuo je Plenković te se osvrnuo i na situaciju u Agrokoru. – Postoje dva scenarija. Prvi – dogovor između vlasnika, uprave i kreditora. Drugi je Zakon koji je upravo u proceduri i koji moramo donijeti jer zakonodavstvno nema alat za scenarije poput ovog.  Tim Zakonom će se podvući crta i osigurati nova likvidnost tvrtke što će pomoći dobavljačima, zaposlenicima i državi. Potom slijedi restruktuiranje tvrtke. Tim Zakonom Vlada pokazuje odgovornost i radi ono što se od nje očekuje. Cilj tog Zakona nije jedna tvrtka već cijelo hrvatsko gospodarstvo – zaključio je hrvatski premijer.  Plenković se osvrnuo i na inozemne investicije  te  poručivši kako Dubrovnik  ima ogromne potencijale za koje ima interesa, istaknuo kako treba raditi na ravnopravnosti i pravnoj sigurnosti za ulagače, transparetnoj javnoj nabavi i iskorjenjivanju korupcije.

Među HDZ-ovim kandidatima najviše je pozdaravljen Dalibor Milan, kandidat za gradonačelnika Metkovića koji je obećao da će HDZ u tom gradu ponovo osvojiti vlast nakon 20 godina. Kao domaćin, saborski zastupnik Mato Franković, kandidat za gradonačelnika Dubrovnika naglasio je kako je došlo vrijeme da Dubrovčani dobiju pitku vodu, kanalizaciju te kvalitetan turizam. – Vrijeme da mladima u Dubrovniku osiguramo stan kroz poticajnu stanogradnju. No ne mogu svi dobiti kredit, ali HDZ ima rješenje i za to – poručio je među ostalim Franković te nazočnost ministara EU fondova i prometa pozdravio kao spremnost Vlade da pomogne u rješavanju najvećih dubrovačkoh problema – povlaćenju sredstava iz EU fondova i prometne izoliranosti.  Nikola Dobroslavić koji mandat župana obnaša već osam godina poručio je kako je uvjeren da će HDZ pobijediti ne samo u županiji već i usvim oćinama i gradovima. – Iza nas u županiji su dva uspješna mandata. U 8 godina oporba nije uspjela pronaći nikakvu afericu!  Najuspješnija smo županija u povlaćenju sredstava iz EU fondova i u turizmu. Spriječili smo da nam turizam ugrozi istražavnje nafte u Jadranu. Kako smo i obećali,  Pelješki most se gradi no sada trebamo brzu cestu od aerodroma do Dubrovnika, Pelješku cestu i auto cestu – poručio je župan Dobroslavić istaknuvši kako 'sa ovolikom vojskom' nema straha za pobjedu na lokalnim izborima.

Kao kandidati za općinske načelnike HDZ je predstavio Vedrana Antunicu za Ston, Josipa Cvitana za Vela Luku, Borislava Dominikovića za Pojezerje, Jakšu Frankovića za Trpanj, Katarinu Kovačić za Blato, Nikolu Knežića za Dubrovačko primorje, Nikolu Krstičevića za Kulu Norinsku, Igora Kršinića za Lumbardu,  Boža lasića za Konavle, Vlatka Mratovića za Janjinu, Mira Maričevića za Lastovo, Điva Marketa za Mljet, Smiljana Mustapića za Pojezerje, Lenka Salečića za Smokvicu, Maju Vinogor za Zažablje te Silvia Nardellia za Župu Dubrovačku. Kao kadnidati za gradonačelnike na izbore će izaći Dalibor Milan u Metkoviću, Andrija Fabris u Korčuli, Mato Franković u Dubrovniku, Ivo Mihaljević u Opuzenu.  Kako neslužbeno saznajemo tko će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Ploča te da li će to biti aktualni gradonačelnik Krešimir Vejić trebalo  bi se znati najkasnije do idućeg tjedna. 

 

25. travanj 2024 03:21