StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetSVEČANOST U ZRAČNOJ LUCI DUBROVNIK

FOTO: Vlada RH dodijelila Čilipima 858,6 milijuna kuna

4. travnja 2017. - 22:04

U VIP- salonu Zračne luke Dubrovnik u Čilipima potpisan je u nazočnosti hrvatskog premijera Andreja Plenkovića te ministra mora, pometa i infrastrukture Olega Butkovića, ravnatelj SAFU-a Tomislava Petrica i direktora Zračne luke Dubrovnik Roka Tolića Ugovor o dodjeli bespovratnih EU-sredstava za nastavak projekta Razvoj zračne luke Dubrovnik. Svečanosti je nazočila i ministrica regionalnoga razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac, a tom je prigodom o ugovoru koji omogućava nastavak dovršenja zračne luke premijer Plenković rekao:

-Još jednom dokazujemo koliko je Vlada RH predana razvoju prometne infrastrukture i nastavku kvalitetne obnove Zračne luke Dubrovnik. Dubrovačka zračna luka se već kontinuirano obnavlja, dobiva nove obrise, kvalitete i bolju uslugu za putnike. Puno se već učinilo u prvoj fazi, a sad smo u fazi kad operativni program konkurentnosti i kohezije Hrvatskoj donosi najviše sredstava. Iznos od 858,6 milijuna kuna je izrazito važan za modernizaciju zračne luke i zahvalan sam svima koji su pripremali dokumentaciju ovog za razvoj grada i hrvatskog turizma vrlo važnog projekta koji će zbog veličine doprinjeti vidljivosti EU-sredstva. Dubrovnik- biser hrvatskog turizma ovako će dobiti više turista i promet Zračne luke povećan do 2 milijunja putnika. Nastavit ćemo povezivanje Dubrovnika i s dovršenjem autoceste, gradnjom Jadransko- jonskog koridora i Pelješkog mosta. Neovisna je studija potvrdila prihvatljivost projekta Pelješkog mosta za financiranje EU-sredstivima do razine 85 posto ukupnih sredstava, što smo i predvidjeli odlukom Vlade RH prije nekoliko tjedana. Most i ovaj projekt će pridonijeti onom čemu teži moja Vlada: ukupnoj cjelovito integriranoj povezanosti Dubrovačko- neretvanske županije s ostatkom zemlje. To je naša velika odgovornost i znam koliko ljudi koji ovdje žive vape za rješenjem tog problema. Stoga podržavam višegodišnje aktivnosti našeg župana i saborskih zastupnika koji su te ciljeve argumentirali u Saboru i Vladi. Učinit ćemo sve da Dubrovnik koji je najljepše i najkvalitetnije što ima hrvatski turizam i na popisu je UNESCO-ve baštine, da ovom modernijom i kvalitetnijom, a što je najvažnije propulzivnijom zračnom lukom poveća ukupni doprinos turizma u hrvatskom BDP-u, što trenutačno iznosi 18 posto- najgalsio je premijer Plenković nakon potpisivanja ugovora.

Recimo i to da je realizacija projekta vrijednog više od 2,1 milijardi kuna započela Operativnim programom Promet 2007.-2013., a nastavit će se financirati EU-sredstvima i u periodu do 2020. kroz Operativni program konkurentnost i kohezija.

19. travanj 2024 05:17