StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetKONSTRUKTIVNA SURADNJA

Za Crnu Goru Prevlaka nije otvoreno pitanje

Piše DV
14. ožujka 2017. - 11:07

Crna Gora i Hrvatska dvije su prijateljske zemlje s bliskom suradnjom na temama u obostranom interesu, a razgraničenje na Prevlaci nije otvoreno političko pitanje, kazao je za Hinu crnogorski ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović.

- Razgraničenje na Prevlaci za nas nije otvoreno pitanje u političkom smislu - naglasio je Darmanović.
Imamo Protokol o privremenom režimu iz 2002. koji se bez većih problema provodi u praksi, dodao je.
- Dvije zemlje o ovom pitanju razgovaraju otvoreno, konstruktivno, u prijateljskoj atmosferi i ako ne uspijemo sami doći do obostrano prihvatljivog rješenja, definirat ćemo način za zajednički nastup pred međunarodnim institucijama - rekao je šef crnogorske diplomacije o temi kojoj tamošnji mediji pridaju veliku pozornost

Darmanović je pozdravio nedavno pokretanje Jadranske trilaterale, Hrvatske, Albanije i Crne Gore, usmjerene na jačanje suradnje u integracijskim procesima, gospodarstvu i sigurnosnim pitanjima.

- Hrvatska je pokrenula tu inicijativu. Prvenstveno je riječ o potrebi da se suradnja triju jadranskih država, sadašnjih i buduće članice NATO-a, koje dijele zajedničke vrijednosti i imaju odlične odnose, produbi i obogati konkretnim aktivnostima i projektima koji će doprinijeti stabilnosti, sigurnosti i ekonomskom napretku regije - kaže Darmanović i naglašava da je nakon nedavnog incijalnog sastanka u Splitu Jadranska trilaterala sada i formalni regionalni mehanizam suradnje.

Na području sigurnosne suradnje dogovoreno je da se poseban fokus stavi na borbu protiv terorizma i radikalizma, te da se promovira program UNDP-a o prevenciji zagađenja Jadranskog mora i obalnog područja, kaže Darmanović.

- Prihvaćen je i hrvatski prijedlog da se u energetici zajednički nastupi prema Europskoj komisiji i traži da se Jadransko-jonski plinovod ponovo uključi na listu projekata od zajedničkog interesa, što daje prednost u korištenju fondova EU - rekao je crnogorski ministar.

Predviđeno je i jačanje zajedničkog angažmana triju zemalja u razvoju turizma, prometne infrastrukture i u tom smislu podržana je izgradnja Jadransko-jonske autoceste, zaključio je crnogorski ministar.

25. travanj 2024 15:00