Vijesti Hrvatska i svijet

POD DEKICU

POLARNA HLADNOĆA U CIJELOJ HRVATSKOJ Dubrovnik jutros na minus pet!

POD DEKICU

Na najvišem biokovskom vrhu Svetom Juri u subotu ujutro izmjereno je minus 23,1 Celzijevih stupnjeva, najniža temperatura u Hrvatskoj, piše Jutarnji list. U Dubrovniku se temperatura jutros u 8 sati spustila 5 Celzijevih stupnjeva ispod nule.

Na Zavižanu je u 7 sati bilo -20, u Karlovcu -18, u Ogulinu i na sljemenskoj Puntijarki -17, dok je -15 stupnjeva izmjereno u Delnicama, Kopačkom ritu, Slunju i Vinkovcima. U Brestovcu, Gradištu kod Županje, Hrvatskoj Kostajnici, Osijeku, Pargu pored Čabra i Vukovaru bilo je -14, dok je -13 bilo u Crnom Lugu (NP Risnjak), Đakovu i Plitvičkim jezerima.

Prema podacima DHMZ-a, -12 stupnjeva izmjereno je u Gospiću, Kutjevu, Lipiku i Slavonskom Brodu, -11 bilo je u Bilogori, Daruvaru, Goricama kod Nove Gradiške, Imotskom, Krapini, Otočcu, Požegi, Sisku, Slatini, Varaždinu, Virovitici i Zagrebu, -10 stupnjeva bilo je u Bednji, Bjelovaru, Čakovcu, Koprivnici, Križevcima, Kutini i Sinju.

Minusi su zabilježeni u na svim ostalim mjernim postajama, čak je i Palagruža u 7 sati mjerila -1 stupanj, a najviša temperatura izmjerena je na svjetioniku Porer, u relativnoj blizini Pule, iznosila je -0.9 stupnjeva.

Na Makarskom primorju nastavljeno je hladno i vjetrovito vrijeme, bura se ne smiruje i puše brzinom od 90-ak, a na udare orkanskom brzinom i do 135 kilometara na sat.

I dalje je u prekidu trajektni promet na liniji Sumartin-Makarska, a ne plovi ni trajekt na liniji Drvenik-Sućuraj na otoku Hvaru, informacija je Gradskog centra Osejava. U Makarskoj je jutros izmjereno minus 8 stupnjeva Celzija.
Vozačima koji se kreću državnom cestom D8 preporuča se opreznija vožnja kod svetišta Vepric nedaleko Makarske, kod Baškog Polja, na prijevoju Dupci nedaleko Brela, kao i na brzoj cesti od Baškog Polja do južnog portala tunela Sveti Ilija u Bastu, zbog mogućih jačih bočnih udara vjetra.

Stanje na putevima

Prema podacima Hrvatskog autokluba od 8:20 sati, autocesta A1 između čvorova Sveti Rok i Posedarje otvorena je za osobna vozila, a ostala vozila voze obilazno državnim cestama Gračac-Obrovac-Karin (DC50, DC27).
Zbog loših vremenskih uvjeta za sav su promet zatvoreni:

- Paški most,
- most dr. Franja Tuđmana u Dubrovniku,
- državne ceste DC54 Maslenica-Zaton Obrovački i DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

Zatvorena je dionica brze ceste Orehovica-Šmrika (A7) između čvorova Sveti Kuzam i Draga u oba smjera, zbog puknuća žice dalekovoda. Obilazak je državnom cestom preko Kukuljanova (DC40).

Na brzoj cesti Solin-Klis (DC1) te na dionici Jadranske magistrale (DC8) Dubci-Makarska zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp-prikolicama i motocikle (I. skupina vozila), a između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dodatno je zabrana za dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (I. i II. skupina vozila).

Jak vjetar usporava promet na autocesti A6 Rijeka-Zagreb između čvora Kikovica i tunela Tuhobić, na A1 između tunela Mala Kapela i čvora Perušić te čvorova Zadar 2 i Karamatići kao i na riječkoj obilaznici na mostu Rječina.

Zimski su uvjeti na većini državnih cesta u Lici, podno Velebita i na krajnjem jugu puše jaka do olujna bura, povremeno sa orkanskim udarima. Zbog niskih temperatura moguća je poledica, posebice na mostovima i nadvožnjacima. Vozačima se savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te da na put ne kreću bez zimske opreme.

Zimski su uvjeti, zabrana je prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama dok ostala vozila moraju imati zimsku opremu na cestama u Lici i Zadarskoj županiji:

DC1 Vaganac-Gračac-Knin,
DC25 Korenica-Gospić-Karlobag,
DC42 u mjestu Poljanak (g.ž.KA - g.ž.LS),
DC52 Špilnik-Korenica,
DC217 Ličko Petrovo Selo-GP Ličko Petrovo Selo,
DC218 GP Užljebić-Dobroselo,
DC429 Selište Drežničko-Prijeboj,
DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča,
ŽC5169 Bjelopolje-Donji Lapac,
ŽC5199 Šušanj-Štirovača,
županijska cesta ŽC5203 Brotnja-Srb-Sučević,
sve lokalne i županijske ceste ceste na području Ličko-senjske županije, piše Jutarnji list

Naslovnica Hrvatska i svijet

Najčitanije

Najnovije

U petak nastupa Plesni studio Lazareti

U petak nastupa Plesni studio Lazareti
Završna produkcija Plesnog studija Lazareti održati će se 28. lipnja u 21 sat u ljetnom kinu Slavica. Brojne kor...
U petak nastupa Plesni studio Lazareti

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor
Mokošica uskoro dobiva novi prostor za dječji vrtić. Naime, privode se kraju radovi funkcionalne adaptacije obje...
Vrtić u Mokošici - uskoro novi prostor

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?

Što s javnim prostorom u Dubrovniku?
Društvo arhitekata Dubrovnik poziva sve sugrađane da sudjeluju u ispunjanju online ankete i iskažu svoje ideje i...
Što s javnim prostorom u Dubrovniku?